2.4 C
Budapest
2022. december 2., péntek
Magyar Jelen
HírekKülföldKultúra

Nevet változtatott a Dixie Chicks nevű zenekar, mert ezzel akarnak leszámolni a rasszizmussal

Nevet változtatott a Dixie Chicks amerikai női countryzenei trió az ország rasszista múltjával való leszámolás jegyében.

A népszerű, hajdan az egyik legsikeresebb countryegyüttes általános meglepetést okozva csütörtökön bejelentette, hogy elhagyja nevéből a rabszolgatartó déli államokra utaló, a polgárháború idején használt Dixie kifejezést, és azonnal hatállyal The Chicks néven fog szerepelni a továbbiakban.

A lánybanda honlapja csütörtökön már a The Chicks néven nyílt meg a látogatók előtt. A portálról ráadásul lehívható egy March, March (Vonulj fel!) című új dal, amelyet a klímavédelemért, a háborúk és a faji megkülönböztetés elleni tüntetésekről készült felvételek kísérnek. A videó a rasszista erőszak áldozatául esett afroamerikaiak, köztük George Floyd nevének felsorolásával zárul.
Az 1989-ben Texasban megalakult trió már korábban is ismert volt arról, hogy társadalmi visszásságokkal foglalkozó témákat (fegyvertartás, szexuális kisebbségek jogai) dolgozott fel. A zenekar a műfaj egyik vezetője bandájának számított, ám 2003-ban kegyvesztetté vált a konzervatív gondolkodásmód jellemezte countryrajongók körében, mivel szembefordult az ugyancsak texasi származású amerikai elnök, George W. Bush iraki hadjáratával.
A countryzenei rádióadók bojkottja miatt a trió akkor több év szünetet tartott, majd a Not Ready to Make Nice című Grammy-díjas kislemezzel “vágott vissza” 2006-ban.

A trió azzal indokolta a váratlan névváltoztatást, hogy lépést akar tartani a korral.

Nem sokkal ezelőtt Lady A-ra változtatta nevét a Lady Antebellum countryegyüttes is, mivel nevének második tagja ugyancsak a rabszolgaság intézményével kapcsolatos asszociációkat enged meg.

MTI

További híreink

Újabb nagy múltú klub esik áldozatául a politikai korrektségnek

Irányi Dániel

Nem kap új nevet a Swastika nevű amerikai falucska

Varga Lilla

Nevet változtat a Washington Redskins

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben