2.4 C
Budapest
2022. december 3., szombat
Magyar Jelen
BelföldHírek

Nézőpont: Fidesz-KDNP 52 százalék, ellenzéki pártok 44 százalék

Ha most vasárnap kéne szavazni, a választók 52 százaléka a Fidesz-KDNP országos listájára voksolna. A hét ellenzéki pártot magában foglaló kormányellenes blokkot pedig a választási részvételüket biztosra ígérők 44 százaléka támogatná – derül ki a kormányközeli Nézőpont Intézet reprezentatív közvélemény-kutatásából, melyet egyébként a kormánypárti Magyar Nemzet számára készített.

Az intézet közleménye szerint a kormánypártok népszerűsége 2019-ben végig kiegyensúlyozott volt: hónapról-hónapra minden második aktív szavazó velük szimpatizált. Az ellenzéki pártokat támogatók köre az önkormányzati választások óta azonban stagnált, eltéréseket csak az egyes pártok szavazótáborának aktivitása miatt lehetett látni.

A hét ellenzéki erőt (Momentum, DK, Jobbik, MSZP-P, MKKP, LMP) magában foglaló kormánykritikus oldal támogatottsága összeadva 44 százalék lenne a legvalószínűbb listás eredmény kategóriájában. Ezek alapján úgy tűnik, az ellenzéki oldal (nem a teljes ellenzék, csupán a balliberális tömb – a szerk.) nem tudott profitálni az önkormányzati választás eredményéből az elmúlt hónapokban, olvasható a közleményben.

Az ellenzéki erősorrendet jelenleg az itthoni parlamenti képviselettel nem rendelkező Momentum Mozgalom vezeti, ők 11 százalékot szereznének listán. A Momentumon kívül a Demokratikus Koalíció (DK) bír kétszámjegyű (10 százalék) támogatottsággal a választási részvételüket biztosra ígérők körében. Gyurcsány Ferenc pártját a még mindig pártelnök nélkül működő Jobbik követi 9 százalékkal. Az MSZP-P szövetség (7 százalék) szavazótáborának mérete alapján ezúttal sem tudná átlépni a két párt közös listaállítása esetén érvényes 10 százalékos bejutási küszöböt. Hasonló gondokkal küzd több ellenzéki párt is: a Magyar Kétfarkú Kutyapárt 4, a női társelnököt találó LMP 3 százalékos támogatottsággal bír csakúgy, mint a Mi Hazánk Mozgalom.

(www.index.hu)

Kapcsolódó:

Szintet léptek: már 5 százalékos párt körvonalazódik a Toroczkai-féle szélsőjobb körül

További híreink

Pozitívuma is van az elszabadult rezsiáraknak – a Jobbik bezárja irodáját

Faragó Dániel

Mi Hazánk: szintet lép a kormány a dolgozók kizsákmányolása terén

Kemény János

Elfogyott a “kitartás” – a Momentum kecskeméti képviselője is Gyucsányékhoz igazolt

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben