20.5 C
Budapest
2022. augusztus 20., szombat
Magyar Jelen
BelföldBűnügyHírekKiemelt

„Nincs tanú, nem tudod bebizonyítani, hogy én tettem”

Ötödik éve küzd igazáért az a házaspár, akiknek fia még 2016. februárjában vesztette életét egy kispesti tűzvészben. A szülők úgy érzik, a hatóságok nem jártak el megfelelően Gábor halálának ügyében, a nyomozás pedig már az első percben rossz irányba indult. Kálváriájukról veresegyházi otthonukban beszéltek portálunknak, felidézve az elmúlt években történteket, a hatóság által elkövetett szarvashibákat a közigazgatási eljárás keretében indult, majd büntetőügyben lezárt nyomozásban. Végül pedig azt is elárulják, mi történt szerintük valójában, és ki állhatott a gyilkosság mögött.

Dzimba Gábor 2016. február 13-án egy sufniban töltötte az éjszakát, miután összeveszett élettársával. A kettejük közti vitában Gábor azt mondta, ő abba a lakásba többet be nem teszi a lábát. Plédet, hálózsákot vett magához, eközben minden személyes okmányát, telefonját, pénztárcáját, cigarettáját, öngyújtóját kitette egy asztalra. Amikor ezek közül valamiért vissza akart menni, az ajtó már zárva volt, így kiment a sufniba, hogy ott aludjon.  Az édesanya a tragédiát megelőző este hat óra felé beszélt utoljára a fiával telefonon. – Nem volt dühös, nem volt ingerült. Jó kedvű volt, akkor még fel sem merült benne, hogy aznap éjjel kint fog aludni a sufniban – mondta Erika, aki szerint utána történhetett valami a fia, és annak élettársa között, de hogy mi, az a mai napig nem derült ki.

Az áldozat élettársa még este üzenetet váltott Erikával, azt írta: „Kivitte a garázskulcsot, hogy kiköltözik oda, el vagyok hagyva”. Erika erre azt válaszolta: „Nem baj”. Erre Rita, Gábor élettársa azt írta: „Főleg ha felgyújtja a garázst. Van ott fűtőolaj meg rengeteg fa. Ő meg ott cigizik és piál”. (…) „Vagy csak dobja bele a cigit az olajba… Meg hát fából van az egész garázs.”

Aznap éjjel tűz ütött ki, a sufni porig égett, Gábor életét vesztette a tűzben. A szülőket Rita hívta hajnali 3 óra 8 perckor, hogy “meghalt Gábor, felgyújtotta a garázst”. Erika itt említette meg az első érdekességet, mivel a jegyzőkönyvek alapján az orvosszakértő 3 óra 15 perckor állapította meg fia halálát. 

A helyszínre érkező tűzoltók megállapították, a tüzet direkt tűzlánghatás okozta, és bűncselekmény gyanúja miatt tűzvizsgálati eljárást kezdeményeztek.

Mindez a diszpécserrel folytatott beszélgetésből derült ki. Ezután a helyszínt átadták a rendőrségnek. A hajnali 4 óra felé kiérkező helyszínelők vezetője már a ott közölte, közigazgatási eljárás keretében vizsgálják az ügyet. Az esetleges kamerafelvételek ellenőrzése, a nyomok vizsgálata, a holttest megtekintése nélkül. Tanúként egyedül az élettársat hallgatta meg a helyszínen.

– A kiérkező rendőröknek Rita azt mondta, hogy Gábor alkoholista volt, gyógyszerre ivott, mert pszichiátriai beteg, valamint láncdohányos, és drogos volt. Állította, hogy a sufni tele volt éghető folyadékokkal, és pontosan meg is nevezte a hatóság embereinek ott, a tűzeset mellett, pontosan milyen vegyszerek voltak a garázsban. Mindezt hajnali 3 óra 15 perckor mondta el a rendőröknek, akkor, amikor az orvosszakértő megállapította Gábor halálát – mondta az édesanya Rita tanúvallomásának iratai alapján. Hozzátette: Gábor farpofái, a háta, a füle, az arca leégett, a kezén nem volt köröm, ahogy mászott ki, szénné égett a nemi szerve, de kijött a lángoló házból, próbált menekülni. – A rendőrség szerint azonban nem volt idegenkezűség – hitetlenkedett Erika.

A közigazgatási eljárás 4 hónapot vett igénybe. A szülők elmondása szerint az eljárás arra épült, hogy fiúk gyógyszerfüggő, lelkileg instabil, pszichiátriai eset. – 2013-ban Gáborék pár hónapos babája meghalt, a jelentés szerint bölcsőhalál volt. A csecsemő elvesztése miatt 2014-ben egy szakemberhez fordult segítségért. Rövid ideig szedett kedélyjavító gyógyszert, de mentálisan nem volt semmi baja – idézte fel az apa a történteket, jelezve, később, amikor az élettársával megint romlott a kapcsolata, ismét elment a szakemberhez és felíratott gyógyszert. – Az egyik receptet ki sem váltotta, és a halál utáni toxikológiai eredmény azt mondta ki, még a terápiás értéket sem érte el a gyógyszer mennyisége a vérében, már csak a vizeletében volt minimális mennyiség – fogalmazott a szülő. 

Beszéltek arról is, hogy a Gábor halálát megelőző este, Ritával folytatott üzenetváltást is megmutatták a rendőrségnek, de nem foglalkoztak vele, le sem mentették, nem iktatták. – Ennél is érdekesebb talán, hogy egy általunk is megismert hanganyagon hallható, amint a tűzoltók a helyszínre érkezéskor már arról beszéltek, szándékos gyújtogatás történt. –„Azonnal hívjatok tűzvizsgálót, mert bűncselekmény történt” – mondta az egyik szakember. A fiúnk halála mégsem tűnt bűncselekménynek a helyszínelők szerint, és négy hónappal a tragédia után a közigazgatási eljárás azzal zárult, hogy „baleset vagy öngyilkosság” történt.

Erikáék ekkor elmondták, hogy a menyükkel váltott üzenetek után nem sokkal már gyanakodni kezdtek, úgy érzik, ő a felelős fiúk halálért. Mindez akkor igazolódott be számukra, amikor Rita több ember jelenlétében azt mondta az édesanyának: „Úgy sem tudsz csinálni semmit, mert nincs tanú, nem tudod bebizonyítani, hogy én tettem.” – A rendőrségen ezt hiába mondtam el, ott azt mondták, mivel az elhunyt anyja vagyok, nem veszik figyelembe, mert fennáll az esélye annak, hogy hazudok. 

A szülők fellebbeztek az első határozat ellen. – Az ügyben eljáró bíró azt mondta, emellett ő sem tud elmenni, a nyomozati anyag tele van szarvashibákkal, végül nekünk adott igazat, a rendőrség korábbi anyagait pedig hatályon kívül helyezte. „A bíróság az elsőfokú hatóságot új eljárásra kötelezte azzal, hogy közigazgatási eljárás keretében ismételten hozza meg a határozatát arra vonatkozóan, hogy néhai Dzimba Gábor halála lezárható-e ezen eljárás keretén belül. A tények alapján milyen megállapítással, és ha a tényállás további kiegészítésére van szükség a megalapozott döntéshez, azt végezze el, és döntsön ebben a kérdésben a jogszabálynak megfelelően”– olvasható az ítéletben. A szülők örömét erősen beárnyékolta, hogy ügyük ugyanahhoz az előadóhoz, ugyanahhoz az osztályhoz került, mint akik a hatályon kívül helyezett vizsgálatokat végezték. – Később az életvédelmi osztály bírálta is az eljáró személyt – tették hozzá.

Mint megtudták, a megismételt eljárás alatt az ügy dokumentumait átküldték a Kispesti Ügyészségre. – Mikor bementem a fővárosi ügyészségre, először nem akarták megmondani, hogy a fiamról készült anyag. Nagy nehezen kiderült, hogy Kispestre küldték, „átirattal”. Utólag megtudtuk, ez azt jelenti: darálják le. Még azt is ráírták a mappára, hogy Gábor közveszélyt okozott. Bementem Kispestre, és számonkértem őket, hogy hol a fiam anyaga, milyen számon ment át, de senki nem akart velem szóba állni. Mondtam az ügyésznek, addig nem megyek sehova, amíg meg nem mondják a fiam ügyiratszámát. Egy idő után jött egy nyomozó, és elmondta nekem, megkapták valóban az anyagot, de ennyi, és az átirat azt jelenti, meg lehet semmisíteni, ezért nincs előadója, és ügyiratszáma sem az anyagnak. Ugyanez a nyomozó – talán sajnálatból – azt mondta, várjunk egy órát, felviszi az anyagot a rendőrkapitánynak. Mikor visszajött, közölte, most átküldik az anyagot az életvédelemnek a Teve utcába, mert ordít róla, hogy bűncselekmény történt – idézte fel a történteket az édesanya.

Erikáékban ez is azt az érzést erősítette, hogy mindaz amit a hatóság tett addig, nem elegendő, így 2018 nyarán emberölés bűntette miatt feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen. – A feljelentésben a szülők azt írták: „Gábor halálának ügye a Rendkívüli halálesetek osztálya (REHALO) 1-et háromszor, a REHALO 2-t kétszer járta meg, de a munkaügyi bíróság is foglalkozott az üggyel. Ha egy ember halálesetében a REHALO nem tud elfogadható döntést hozni, akkor Dzimba Gábor tragikus, tisztázatlan körülmények közti halálát büntetőeljárásban kellene folytatni. A feljelentésben konkrét nyomozati cselekmények megjelölésére került sor, kérjük a szakértői szakvélemények kiegészítését, kérjük a tanúkat sokkal alaposabban kihallgatni, erre közigazgatási eljárásban nem tud sor kerülni”.

Feljelentésükre egy hónappal később elutasító határozatot kaptak. – Panasszal éltünk az elutasítás ellen, mert a papírokból látszik, hogy a feljelentésemet 20 nap után iktatták, és egy nap alatt elutasították. Az indoklás szerint azért, mert a rendkívüli haláleseti osztálynál folyamatban van az ügy, és két szálon nem lehet egy ügyben eljárni. 2018. november végén helyt adtak a kérelmünknek, és azt írták: „a nyomozóhatóság határozatát hatályon kívül helyezem, és a nyomozást elrendelem.” (…) „A közigazgatási eljárás során beszerzett adatok alapján azonban több olyan körülmény is tisztázatlan a halálesettel kapcsolatban, amelyek vizsgálata büntetőeljárás keretében indokolt.”

(Folytatjuk…)

További híreink

Buszt lopott a részeg nógrádi “fiatal”

Irányi Dániel

4 millió ember hagyta el Ukrajnát 10 év alatt

Kiss Albert

Üvöltve verte az asztalt egy román doktornő: Romániában élünk, románul beszéljen!

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben