14.4 C
Budapest
2022. október 2., vasárnap
Magyar Jelen
Hírek

Nürnberg-szerű kirakatpert szeretne kiharcolni Zelenszkij az ENSZ-közgyűlésen

Az ENSZ-közgyűlés múlt pénteken megszavazta, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök előre felvett beszédben felszólalhat az ENSZ-közgyűlésen. A beszédre szeptember 21-én kerül sor. A Politico úgy tudja, az ukrán elnök a lehetőséget arra használja fel, hogy egy nürnbergi típusú kirakatper megrendezésére tegyen javaslatot, melyben elítélnének minden orosz “háborús bűnöst” – pont olyan jogszerűen és pártatlanul, mint ahogy tették azt a második világháború után. 

Szeptember 16-án a visszafoglalt Izjum északkeleti részén 440 holttestet találtak egy tömegsírban. A világ vezetői egyként mutattak az oroszokra, a zsidó származású amerikai külügyminiszter, Antony Blinken habozás nélkül rávágta:

ez bizonyíték arra, hogy Oroszország háborús bűnöket követett el.

Jól láthatóan egyre erősebb a nyugati világ vezetőinek azon szándéka, hogy háborús bűnökért felelősségre vonják Moszkvát, ám az egyelőre nem világos, ezt hogyan kívánják lefolytatni. Erre kínálhat fel megoldást Zelenszkij, akinek csak emlékeztetnie kell a nyugati “szabad” világot, hogy egyszer már a győztesek tort ültek a legyőzött ellenfél felett, akiknek megválasztott vezetőit a megszállóik állították elő, és ítélték el. A per egyébként még a saját idejében sem volt mentes a kritikáktól. Az írek például azt mondták, az eljárás kísértetiesen hasonlított arra, ahogyan a brit megszállók ítélték el a hazájukat védő ír nacionalistákat.

Ukrajna már elkezdte

Az ukrán vezetés Bucsában gyűjtött bizonyítékokat, majd folytatott le pert orosz katonák ellen. Az anyaggyűjtésbe ilyen-olyan hátterű “civil” szervezetek és különböző ügynökségek is segítették a hatóságok munkáját. Később a Nyugat felállította a mobil csapatok rendszerét, melyek feladata az ukrán nyomozókkal történő együttműködés a bizonyítékgyűjtés érdekében.

További híreink

Apáti: az építési tendereket olyan cégeknek kell nyerni, amelyek garantálják, hogy magyarokat foglalkoztatnak

Faragó Dániel

Figyelik a rendőrök a drogbotrányba keveredő félegyházi iskola környékét

Kiss Albert

Itt a vége: kiszáradt a Viktória-vízesés

Avar Álmos

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben