10.6 C
Budapest
2022. szeptember 28., szerda
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

Nyár elején jöhet a vakcinaigazolvány

Nyárra lehet uniós vakcinaigazolvány, amivel a beoltottak szabadon mozoghatnak – mondta Baraczka Eszter, az MTVA brüsszeli tudósítója az M1 Ma reggel című műsorában. Beszámolója szerint az EU déli tagállamai, amelyek főként a turizmusból élnek, különösen szorgalmazzák, hogy minél előbb legyen ilyen igazolvány.

 

A vakcinaigazolvány használatával kapcsolatos pontos részleteket még nem lehet tudni, annyit sikerült a csúcson eldönteni, hogy

lesz ilyen, valamilyen formában, és megállapodtak abban, hogy mi lesz benne.

Mint fogalmazott, a minimális adatokról annyit tudni, hogy a tulajdonos nevén túl ezen az igazolványon szerepelni fog, egy nemzeti azonosító szám – a mi esetünkben a taj számunk –, és hogy melyik vakcinából mennyit kapott az illető.

Erre azért van szükség – hogy lépjenek 27-es szinten –, mert egyre nyilvánvalóbban látszik most már, hogyha ez nem történik meg, akkor az egyes tagállamok megteszik a maguk intézkedéseit, illetve a magánszektor is valamilyen módon lépni fog.

Hozzátette, a légitársaságok vagy nagy rendezvények szervezői már kimondták, hogy az ő esetükben szükség lesz ilyen igazolványra ahhoz, hogy valaki igénybe vehesse a szolgáltatásaikat. Ebben az ügyben nagyon megosztottak a tagállamok, a déli országok – amelyek főként turizmusból élnek – nagyon szeretnék, hogyha minél előbb lenne ilyen, és egyoldalú lépésekre is hajlandóak. Görögország már tett is ilyen egyoldalú lépést, úgy tudni, hogy a görögök megállapodtak Izraellel egy ilyen oltási igazolvány kölcsönös alkalmazásáról kétoldalú alapon.

Ezek mellett Ausztria is hajlandó akár egyoldalúan is lépni. – Németország továbbra sem támogatja ezt az ötletet, bár a kancellár puhult állítólag a csúcson – fogalmazott Baraczka Eszter, majd hozzátette:

Emanuel Macron is egyelőre nem annyira a támogatók között van, bár határozottan nem ellenzi, az ő érve legfőképpen az, hogy mi lesz a fiatalokkal, akik júliusig nagy valószínűséggel nem kapnak még oltást”.

Egyelőre annyit tudni, hogy időt kértek, és adtak maguknak – nagyjából három hónapot –, mert további orvosi adatokra van szükség ahhoz, hogy tisztázzák, hogy a beoltottak például hordozhatják-e tovább a vírust, és továbbadhatják-e. Hogyha ezek tisztázódnak akkor talán a nyár elején jöhet a vakcinaigazolvány.

(Forrás: Hiradó.hu)

További híreink

Rekonstruálták a nizzai merénylő útvonalát, végig busszal és vonattal ment

Kemény János

Toroczkai László: nincs hová hátrálnunk, ha az utcán maradunk le fogjuk tudni győzni a covid-diktatúrát (videó)

Faragó Dániel

Óriási bajban az euróövezeti feldolgozóipar

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben