21.1 C
Budapest
2022. július 7., csütörtök
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Nyoma veszett a leggazdagabb kínainak, miután bírálta a Kommunista Pártot

Vannak olyan országok, ahol a tényleges hatalmat a pénzemberek gyakorolják, akiknek a pártok és a politikusok csak mozgatható bábfigurák, valódi érdekérvényesítő képesség nélkül. Kína nem tartozik ezen országok közé.

Az Alibaba alapítója, az 50 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező Jack Ma-t úgy tartották számon, mint Kína legsikeresebb és leggazdagabb üzletembere, akit sokan a világ egyik legbefolyásosabb emberének gondoltak. Nem kizárt, hogy hatalmas vagyona és kapcsolatai révén a nyugati világban tetemes befolyásra tehetett szert, ez azonban vajmi keveset számított Kínában.

Nem világos, hogy mi vezérelte arra Jack Ma-t, hogy nyilvánosan bírálja a Kínai Kommunista Pártot, ahogyan az sem ismert, tisztában volt-e a lehetséges következményekkel. Ami azonban biztos, hogy

az üzletember élesen kritizálta a Párt gazdaságpolitikáját, valamint az állami tulajdonban lévő bankok működését egyik októberi beszédében.

Jack Ma – a teljesen nyitott, piacvezérelt gazdaság lelkes híve – többek között arról is beszélt Sanghajban, hogy Kínának reformokra van szüksége, valamint arra, hogy bizonyos innovációkra végre igent mondjon.

Ezen beszédét követően a leggazdagabb kínai egyszerűen eltűnt a nyilvánosság elől. Október eleje óta még Twitteren sem tett közzé egyetlen bejegyzést sem.

A Yahoo szerint érdemes eltűntként kezelni az üzletembert, aki az általa indított, jó üzleti érzékű fiatalokra vadászó valóságshow zsűrijében sincs már jelen.

Karácsony tájékán Jack Ma cégére, az Alibabát birtokló Ant Groupra pedig rászálltak a kínai hatóságok, akik – elmondásuk szerint – azt próbálják meg kideríteni, Ma cége megsértette-e a monopóliumra vonatkozó előírásokat.

Nem ő az egyetlen

Az, hogy emberek tűnnek el/halnak meg Kínában, egyáltalán nem számít szokatlannak. Az elmúlt év két legismertebb ilyen esete közül az egyik alighanem azé a kínai orvosé, aki jóval a koronavírusjárvány kirobbanása előtt megpróbálta figyelmeztetni kollégáit, hogy megelőzzék a pandémiát.

Néhány nap múlva a helyi Közbiztonsági Hivatal munkatársai kopogtattak ajtaján.

Arra kérték, hogy írjon alá egy dokumentumot, amelyben elismeri, hogy rémhíreket terjesztett, amivel súlyosan megzavarta a társadalmi rendet.

Később pedig – a hivatalos jelentések szerint – elkapta a koronavírust, és belehalt.

A másik Lu Kuang esete, egy kínai fotósé, aki szent küldetésének tartotta, hogy fényképezőgépével megörökítse a kínai valóságot. Kuang profi munkával készített fotókon mutatta be, milyen árat fizet a kínai társadalom az iparosodásért és a GDP folyamatos pörgetéséért. A férfi tisztában volt vele, milyen kockázatot vállal. Egy interjúban azt nyilatkozta:

valójában Kínában sosem tudni, hogy mikor kerülsz bajba, mivel nincsenek írott szabályok. Ugyanakkor a Nagy Testvér folyamatosan figyel téged.

Kuangnak október 23-án Szecsuanba kellett volna repülnie, hogy találkozzon egy barátjával. Ám a találkozó helyszínére sohasem érkezett meg. Később felesége kiderítette, férjét Ürümcsiben letartóztatták a nemzetbiztonság emberei – ezt később a hatóságok hivatalosan is megerősítették. Azóta azonban semmi hír a fotósról.

További híreink

Gyanúsítottként hallgatták ki Boldog István fideszes országgyűlési képviselőt – aztán szabadon távozhatott

Szabó Norbert

Toroczkai: Vitára és disznóvágásra hívom Orbán Viktort és Márki-Zay Pétert!

Irányi Dániel

Újabb orosz Sz-400-as légvédelmi rakétákat vásárol Törökország

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen