18.3 C
Budapest
2022. május 21., szombat
Magyar Jelen
Hírek Kiemelt Külföld

Olaszország forrong – százezrek tiltakoznak a kötelező oltás ellen

Olaszországban elsőként vezették be a kötelező oltást, ami Cagliaritól kezdve, Catanián, Palermón, Nápolyon, Firenzén, át egészen Rómáig heves utcai tiltakozásokat váltott ki.

Európában egyedülálló módon pénteken egy olyan kísérletbe kezdtek, amikor a munkába járáshoz kötelezővé tették, hogy a dolgozni igyekvő ember rendelkezzen a megfelelő védettségi igazolvánnyal.

A Green Pass azoknak jár, akik megkaptak legalább egy oltást, negatív lett a tesztjük, vagy nemrég gyógyultak meg a fertőzésből. Természetesen továbbra is mindenki dönthet úgy, hogy nem veszi fel az oltást, rájuk az ellehetetlenülés vár.

A kormány azzal védekezik, hogy az oltás nem kötelező, tehát fizikailag senkit nem fognak le azért, hogy beoltsák…

Olaszországban 8.500.000 az oltatlanok száma. A látványos tüntetések már napokkal ezelőtt élessé váltak, a demonstrálók nem egy esetben a rendőrökkel is összecsaptak. A Torinó-Milánó-Genova ipari háromszögben részlegesen lebénult a termelés és akadozik az áruszállítás.

Torinóban a Fiat-autógyár előtt tüntettek a dolgozók, Trentinóban kétszáz buszvezető nem állt munkába, mivel nincs beoltva. Fizetés nélküli szabadságra küldték őket az október 15-én életbe lépett szabályok értelmében.

A trieszti kikötőben már kora reggel mintegy ezren demonstráltak a bejárat előtti téren. A tiltakozók száma néhány óra elteltével majdnem négyezerre emelkedett a különböző oltásellenes szakmai kategóriák képviselőinek csatlakozásával. A tüntetők átengedték azokat, akik munkába akartak állni, a kikötőbe behajtani nem tudó kamionok azonban nem vették fel az árut. A több mint kilencszáz trieszti kikötőmunkásból majdnem négyszáznak nincsen védettsége, vagy kelet-európaiak és ázsiaiak, akiket orosz vagy kínai oltóanyaggal oltottak be, amit az olasz egészségügyi hatóságok nem fogadnak el.

Milánóban a tüntetők a munkához való jogot éltették, Firenzében egyetemisták tüntettek, Udine városközpontjában mintegy kétezren vonultak fel azt kiabálva, hogy

a beoltottaknak és az oltás nélkülieknek össze kell fogniuk a szabadságért.

Italy extends Covid-19 'green pass' rule, spurs massive anti-government protests in Rome | World News - Hindustan Times

Az tiltakozó mozgalmak a római Circus Maximus mezején találkoztak péntek délután. Matteo Salvini, a Liga kormánypárt vezetője kijelentette: Olaszország az egyedüli az Európai Unióban, ahol a védettséget kötelezővé tették. Túlzásnak találta a Mario Draghi kormányfő által szorgalmazott szigort, emlékeztetve a kedvező olasz járványmutatókra.

Salvini egyébként pártjával együtt tagja a kormánynak, a kritikákat csak szavak szintjén fogalmazza meg.

Elemzők megjegyezték, hogy a kormányrendelet a védettségi igazolással gyakorlatilag kötelezővé tette a koronavírussal szembeni oltást.

(Telex-Magyar Jelen)

További híreink

A Trónok Harcának “Hegye” világcsúcsot döntött erőemelésben

Szabó Norbert

Zemplén és Abaúj térsége rehabilitációra szorul

Gabay Dorka

Szóváltás után verekedés tört ki egy Chicago-i reptéren (videó)

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen