13 C
Budapest
2022. szeptember 26., hétfő
Magyar Jelen
BelföldGazdaságHírekKiemelt

Online oktatás jöhet az elszabadult rezsiárak miatt

Jóllehet a tanév még el sem kezdődött, de ennek ellenére már napról napra több oktatási intézményben számolgatják azt, hogy hogyan is fogják kifizetni a brutális dráguláson átesett energiaszámlákat. 

Az iskolák rezsije természetesen nem a tanárok fogyasztása miatt fog megugrani, ugyanis a másik égető probléma éppen a tanárhiány.

Az intézményeknek most emellett még a rezsiharcot is maguknak kell megvívniuk.

Korábban az ELTE Természettudományi Karáról derült ki, hogy az egyetem vezetése azt fontolgatja: novembertől márciusig átállnak a távoktatásra. A kar vezetése ez ellen tiltakozott ugyan, de vélhetően bele fogják kényszeríteni őket a takarékoskodásba. Az ELTE eddig nem cáfolta az értesülést, leghamarabb hétfőre ígértek részletesebb tájékoztatást. Értesülések szerint nem csak a felsőoktatásban, hanem a vidéki általános és középiskolákban is probléma lehet a rezsiszámla.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja azt mondta: a lépés „sajnos nem volt váratlan”, és nemcsak a pedagógusok, hanem a szülők is attól tartanak, hogy ugyanez más intézményekben is bekövetkezhet.

Kifejtette: ennek oka az, hogy az oktatási intézményekben a költségvetési keretek annyira fixek, hogy ilyen mértékű rezsiár-emelkedést nem tudnak elviselni.

Úgy tudni, hogy az ELTE – bár többször is igényelte – nem kapott támogatást az intézményi fűtés korszerűsítésére. Az egyetem egyike azoknak, amely továbbra is állami, nem alapítványi fenntartású maradt. A modellváltáson átesetteket a kormány a következő öt évben összesen mintegy 1,8 ezer milliárd forinttal támogatja.

(ATV,Index nyomán)

További híreink

Húztak

Faragó Dániel

Ezekből a macskákból akartak ételt készíteni egy kínai szállodában (Videó)

Szabó Norbert

Nagy erőkkel keresi a rendőrség Máriót

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben