1.8 C
Budapest
2021. december 6., hétfő
Magyar Jelen
Belföld Hírek

Orbán Viktor évet értékelt

Vasárnap délután tartotta meg 22. évértékelő beszédét Orbán Viktor (56) miniszterelnök, aki ezúttal nemcsak a magunk mögött hagyott esztendőről, hanem a 20. századról is szót ejtett, valamint felvázolta a kormányzat jövőbeni terveit is.

Trianon 100. évfordulójának említésével kezdte évértékelőjét Orbán, aki elmondta, hogy miről szólt volna száz éve az évértékelő, ha akkor kellett volna tartani. Ez a diktátum nemcsak az első világháborút zárta le, ha a magyarok történetének addig tartó szakasza is. Az ország ekkor elvesztette kétharmadát, és minden harmadik magyar határokon túlra került.

A víziók megfogalmazása mellett kitért néhány aktuális belpolitikai témára is, például a hamarosan kezdődő, az igazságszolgáltatást érintő nemzeti konzultációra, valamint a gyöngyöspatai romák kártérítésére, amellyel kapcsolatban álláspontja továbbra is változatlan. Ezenkívül bejelentette a klímavédelmi akciótervet, aminek részleteit is vázolta. A Várkert Bazárban a kormánypárti politikusok mellett számos konzervatív értelmiségi is helyet kapott.

  • Családvédelem

– Előbb-utóbb be kell vezetni az személyi jövedelemadó-mentességet a három gyermekes anyáknak is – jelentette ki a miniszterelnök, miután leszögezte, sikeresnek tekinti az eddigi családpolitikát, ugyanis a házasságkötések száma a csúcson van, miközben az abortuszok és válások száma történelmi mélyponton. Tervben van továbbá, hogy a szülés utáni első félévben az anyák a jövedelmük száz százalékát kapják meg, emellett a kabinet kiterjesztené az ingyenes nyelvvizsgát és KRESZ-vizsgát a kismamákra is.

“Tudom, hogy a négygyermekes anyák után a háromgyermekes anyák számára is előbb vagy utóbb be kell vezetni az szja-mentességet. Azt is tudom, hogy a szülés utáni első félévben ma az anyák az előző évi átlagkeresetük 70 százalékát kapják, és ezt 100 százalékra kellene emelni, s akkor a szülést követő első félévben több pénzhez jutnának, mintha nem szültek volna” – mondta az évértékelőn.

  • Zöldpolitika

– Minden újszülött után 10 fát fogunk ültetni, ezzel 2030-ra elérjük, hogy 27 százalékkal növekedjen az ország erdős területe – ismertette Orbán a kormány nemrég elfogadott klímavédelmi akciótervének egyik lényegi pontját. A kabinet emellett felveszi a harcot az illegális szemétlerakás és az egyszer használatos műanyagokkal szemben, támogatni fogja a környezetbarát technológiákat, a naperőművek kapacitásának növelését és a megújuló energiatermelést.

Az akcióterv részletei:

Július elsejével megkezdik az illegális hulladéklerakók felszámolását, betiltják az egyszer használatos műanyagok forgalmazását, a folyóinkat megvédjük külföldről idehozott hulladékoktól. Megbüntetik a szennyezőket.
szigorúan fognak fellépni a Magyarországon működő multinacionális cégekkel szemben, előírják, hogy környezetbarát technológiákat alkalmazzanak. Emellett a következő két évben 32 milliárd forinttal támogatják a kis- és középvállalkozások megújuló energiatermelését
minden újszülött után tíz új fát ültetnek az országban
meghatszorozzák a naperőművek kapacitását, ez a következő 10 év célja
támogatni fogják az olcsó elektromos autók megjelenését és használatát, valamint 2022-től csak elektromos buszok forgalomba állítását fogják megengedni a városi közlekedésben
bevezetik a Zöld Államkötvényt, a kormány vállalja, hogy az ebből befolyó pénzt csak klímabarát programokra fordítja.
Gazdaság

– A kisvállalkozási adót és a munkát terhelő adókat csökkenteni fogjuk – lengette be a miniszterelnök, hozzátéve, hogy idén a munkahelyek megőrzésére kell fordítania a kabinetnek az energiáit. Orbán “baljós árnyakat” is említett Európában, mint például a sok országban stagnáló gazdaságot vagy a növekvő munkanélküliséget. A negatív folyamatok miatt a kormányfő szerint “csínján kell bánni az euró bevezetésével”, de a nyugdíjak értékét meg kell őrizni.

  • Európai politika

– Korábban azt hittük, hogy Európa a mi jövőnk, ma már tudjuk, hogy mi vagyunk Európa jövője – foglalta össze gondolatait az uniós politikáról Orbán, aki úgy vélte, “ha Brüsszelben azzal fenyegetnek, hogy megbarackoznak minket, az még nem a világ vége.” Hangsúlyozta, a magyarok már a saját szabályaik és döntéseik szerint élnek, ugyanis nem ülnek fel a “liberális meséknek”.

  • Belpolitika

– Lebegjünk, mint a pillangó és szúrjunk, mint a méhecske – idézte “kedvenc filozófusát”, a legendás ökölvívó Muhammad Alit Orbán a Fidesz 2022-es választásra való felkészülése kapcsán. A miniszterelnök azt ígérte híveinek, nem dugják homokba a fejüket, az ellenzék ugyanis már most készülődik.

Orbán nem mulasztotta el megemlíteni egyetlen mondatban véleményét az összefogásról:

Nyilas gatya, vörös mellény, rajta szivárvány kitűzővel..

 

További híreink

Jegy nélkül szállt vonatra, csontját törte a jegyellenőrnek – FRISSÍTVE

Szabó Norbert

Visszavinné a törvényes rendet a gettókba a Mi Hazánk

Kemény János

4-re nőtt a koronavírussal-fertőzött elhunytak száma

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben