7.1 C
Budapest
2021. december 2., csütörtök
Magyar Jelen
Belföld Hírek Kiemelt

Orvoshiány – a járvány óta ötezer daganatos megbetegedést nem tudtak diagnosztizálni

A koronavírus kezdete óta Magyarországon 20%-al kevesebb daganatos megbetegedést diagnosztizáltak, ami bőven a “hibahatáron kívül esik”. 

A hír csak elsőre hangzik jól, azt véletlen se gondolhatjuk, hogy 1 év alatt, varázsütésre sokkal kevesebb megbetegedés történ volna. A “csökkenés” valós oka, hogy az összeomlás szélén lévő egészségügy egész egyszerűen már nem tudja észrevenni, ellátni a korábbi feladatait.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő és az Országos Kórházi Főigazgatóság adatai alapján készült kutatásból az derül ki, hogy a járvány öt negyedéve alatt összesen és átlagosan 15-20 százalékkal kevesebb daganatos beteget találtak meg, mint a korábbi években. Azaz jelenleg mintegy 5000 fel nem ismert beteg nem kap kezelést.

Az ellátórendszer számára „láthatatlanul” maradt betegek sorsáról nem tudni semmit – mondják a kutatók. Valószínű, hogy ők később és már nehezebben kezelhetőként találkoznak az orvosokkal.

A kutatásból az is kiderül, hogy a szervezett szűrése többszöri felfüggesztése, az ellátórendszer járvány miatti leherheltsége, a kórházi ellátások átszervezése mind hozzájárultak a halálos áldozatokban is mérhető késlekedésnek. 

Az orvoshiány már a járvány előtt is probléma volt, a kötelező oltás miatt azóta számos oltatlan egészségügyi dolgozót kirúgtak, sokan inkább ezt meg sem várták, maguktól hagyták ott a hivatásukat.

Orvoshiány – belehalt a hosszú várakozási időbe a sürgős beutalóval rendelkező beteg

(index-Magyar Jelen)

 

 

További híreink

Budaházyt összeverik, kap 13 év fegyházat, Gyurcsányék pedig szabadlábon – Morvai Krisztina 2006 őszéről

Szabó Norbert

Mi Hazánk: A koronavírus mellékhatásai

Irányi Dániel

Koronavírus – Szupergyors nyálteszt klinikai vizsgálata zajlik Izraelben

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben