19.7 C
Budapest
2022. október 1., szombat
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

Össztűz alatt az illegális bevándorlást segítő szervezetek Leszbosz szigetén

Egymás után függesztik fel tevékenységüket az illegális bevándorlást támogató szervezetek a görögországi Leszbosz szigetén, miután a helyiek megelégelték hazájuk élhetetlenné tételét.

Úgy látszik, a hazájukban kialakult válsághelyzet egységbe kovácsolta a görög társadalmat, akik most szervezetten igyekeznek gátat szabni az afrikai és közel-keleti migránsok újabb csoportjainak, hiszen a helyzet már így is tarthatatlan a szigeten.

Ezt a külföldről pénzelt, liberális csoportok természetesen nem így vélik. Ők továbbra is törvényt szegve segédkeznek az alig tíz kilométerre lévő török partoktól, jellemzően gumicsónakkal érkező bevándorlók biztonságos partot érésében. Például mentőhajókat működtetnek, éjszakánként fényjelekkel utat mutatnak a part közelébe érő csónakoknak, vagy száraz ruhával és vízzel látják el és megnyugtatják a csónakokból kiszállókat.

A Mare Librum nevű mentőhajó legénységét hétfő este az észak-leszboszi Skala kikötőjében támadta meg egy – szerintük – fasisztákból álló csoport, akik üvöltözve és fenyegetőzve gázolajat öntöttek a hajó fedélzetére. A legénységből nem sérült meg senki, de a hajó távozni kényszerült a kikötőből – áll a szervezet Facebook-posztjában.

De más embercsempészetet és bevándorlást segítő csoportok sem érezhetik magukat biztonságban a szigeten. A szigeten élő, jelenleg újszülöttjével otthon lévő, kifejezetten bevándorlókkal kezelő és ellátó doktornő a Facebook-oldalán titulálta fasisztáknak azokat a helyieket, akik ellenőrizni próbálják, ki jöhet be a sziget fővárosába a Moria menekülttábor irányából. A nő egy nemzetközi szervezetnél dolgozik, ám nevét nem árulta el.

Sokan már elmentek

„Komolyan tartok tőle, hogy ha ez így folytatódik, létfontosságú humanitárius segítségtől esnek el az amúgy is minden területen nélkülöző menekültek” – magyarázta a 444-nek egy Leszboszon tartózkodó férfi, aki egy médiatudatosságra neveléssel foglalkozó lengyel civil szervezetet munkatársaként dolgozik a szigeten. (A médiatudatosság gyakorlati működését már láthattuk korábban.)

Félelmei nem alaptalanok, hiszen a helyiek erőteljes fellépésének köszönhetően sok migránsokat partra segítő, és eligazító álhumanista szervezet hagyott fel tevékenységével, és elhagyta a szigetet. Úgy látszik, saját bőrüket jobban féltik, mint amennyire „a bajbajutottakon” szeretnének „segíteni”.

Ilyen a görög EuroRelief, amely hétfőn jelentette be, hogy egyelőre leállítja minden tevékenységét a szigeten, mert az elmúlt napokban több munkatársukat lett zaklatás és bántalmazás áldozata, és mert – írják az alábbi posztban – a jelen helyzetben lehetetlen be- és kijutniuk a menekülttáborokba.

Nemcsak a szigeten dolgozó nagy szervezetek, de a kisebb, önkéntes munkán alapuló segítő kezdeményezések is sorra állnak le. A szigeten nagyjából a 2015-ös „menekült”válság óta üzemeltet konyhát – nem a helyi hajléktalanok és rászorulók, hanem – kifejezetten a szigetén élő migránsok számára egy görög házaspár, Nikosz Kacurisz és Katerina Koveou.

Elérte a forráspontot a helyzet

Korábban megírtuk, Erdoğan török elnök megnyitotta az ország nyugati határait az EU-ba igyekvő bevándorlók előtt, felrúgva ezzel Törökország és az EU 2016 óta érvényben lévő megállapodását.

A szigeten január közepe óta nő a feszültség, mióta a helyiek kemény tiltakozásba kezdtek az ellen a kormánydöntés ellen, ami két újabb, az eddigiekkel ellentétben zárt menekülttábor építését helyezte kilátásba a szigeten. A hír teljesen feldühítette a helyieket, akik egyre türelmetlenebbül viselik, hogy mostanra rekord magas számú, 21 ezer menedékkérő rostokol Leszboszon. Ez majdnem annyi, mint a sziget fővárosa, Mitilini lakossága.

A táborok már zsúfolásig megteltek, e miatt pedig a „menekültek” is egyre jobban lázadoznak, hidegre, elégtelen élelemre és nem megfelelő ellátásra panaszkodnak.

Ez a kiélezett helyzet az alapja a cikkben bemutatott zavargásoknak, és ha az Erdoğan-féle határnyitás miatt tovább növekszik a migrációs nyomás a szigeten, az csak tovább ronthat a helyzeten.

(444.hu nyomán)

 

További híreink

Nem vezetnek be kijárási tilalmat Belgrádban, de korlátozzák a vendéglátóhelyek működését

Dunai Tibor

Weinstein-ügy: várni kell az erőszaktevő ítéletére, az esküdtszék még nem döntött

Irányi Dániel

Előzetesben a csepeli késes gyilkos

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben