4.3 C
Budapest
2021. április 15., csütörtök
Magyar Jelen
Hírek Külföld

Ötvenezren vonultak fel Pozsonyban az abortusz teljes betiltását követelve

Aki megöl egy meg nem született gyermeket, az a nemzet jövőjét öli meg…

Több tízezren vonultak fel vasárnap Pozsonyban a terhességmegszakítás teljes betiltását követelve. “Minden ember ember, mérettől függetlenül”; “Aki megöl egy meg nem született gyermeket, az a nemzet jövőjét öli meg” – írták transzparenseikre a tiltakozók, akik azt szeretnék elérni, hogy még nemi erőszakból származó terhesség vagy súlyos születési rendellenesség esetén se lehessen terhességet megszakítani. A szervezők szerint mintegy ötvenezer ember vett részt a meneten.

A szlovák abortuszszabályozás viszonylag megengedő. A várandósság 12. hetéig bárki kérheti, hogy terhességét műtéti úton szakítsák meg. Megfelelő egészségi indokkal pedig még a 24. héten is elvégeztethető a művi vetélés.

A szlovákiai konzervatív és jobboldali pártok viszont azt szeretnék, ha az abortusz tilos lenne, vagy legfeljebb a terhesség 6-8. hetéig lehetne elvégezni.

A parlament még ebben a hónapban vitát kezd a terhességmegszakítás szabályozásának módosításáról. A kormányzó Irány – Szociáldemokrácia és a kisebbik kormánypárt, a Szlovák Nemzeti Párt egyelőre nem foglalt állást arról, hogy milyen módosításokat támogatnak.

Szlovákiában az elmúlt 10 évben évi 11 ezerről 6 ezerre csökkent a terhességmegszakítások száma. A Focus közvélemény-kutató szeptemberi felmérése szerint a lakosság többsége, 55,5 százaléka nem támogatja az abortusz szabályainak szigorítását, míg 34,6 százalék igen. (MTI/444)

További híreink

Négy év börtönt kaphat a Mi Szlovákiánk-Néppárt elnöke, mert 1488 eurót adományozott

Irányi Dániel

Ronaldinhót letartóztatták Paraguayban

Dunai Tibor

Kína: „Pakoljátok össze a cuccotokat és húzzatok el, jenkik!”

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben