2.4 C
Budapest
2022. december 2., péntek
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

Pakisztánban betiltották a “kétujjas tesztet”

Pakisztánban betiltottak egy vitatott és tudománytalan gyakorlatot a nők szüzességének ellenőrzésére – jelentette be az ország keleti részén található Lahor egyik bírósága hétfőn.

A bíróság illegálisnak és alkotmányellenesnek minősítette az úgynevezett kétujjas tesztet. Az invazív eljárás során az orvosok a szűzhártya sértetlenségét ellenőrzik – például a nemi erőszak áldozatainál.

A több évszázados hagyományra visszatekintő tesztnek az ENSZ szerint nincs tudományos vagy klinikai alapja. A világszervezet két éve követeli, hogy töröljék el a vitatott gyakorlatot, amely jogvédők szerint a nemi egyenlőtlenségeket erősíti.

Ezzel a módszerrel nem lehet biztosan megítélni, hogy sor került-e nemi aktusra – érvelt az ENSZ. A vizsgálat emellett fájdalmas, lealacsonyító és traumatikus élmény lehet. A világszervezet indoklásával a lahori bíróság is egyetértett.

Pakisztánban márciusban indítottak petíciót a gyakorlat betiltására. Az iszlámábádi igazságügyi minisztérium októberben azt javasolta, hogy a teszt eredményét ne vegyék figyelembe a bírósági eljárások során.

A szüzesség ellenőrzésére irányuló tesztek sértik a vonatkozó nemzetközi jogi előírásokat, például a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányát, valamint a kínzást és az embertelen bánásmódot tiltó nemzetközi egyezményt. Pakisztán mindkettőt ratifikálta.

Az ázsiai ország decemberben szigorított a szexuális bűncselekmények elkövetőire vonatkozó törvényeken, és a legsúlyosabb esetekben kémiai kasztrációt, illetve halálbüntetést helyezett kilátásba. A lépésre a csoportos nemi erőszak és a gyermekmolesztálás terjedése miatt került sor. A végső lökést az adta meg, hogy Lahor térségében gyermekei szeme láttára megerőszakoltak egy anyát, akit az autójából rángatott ki két fegyveres férfi.

(Forrás: MTI – Kép: illusztráció/pixabay.com)

További híreink

A Mi Hazánk véget vetne a követeléskezelők és végrehajtók közös üzletének

Kemény János

Antifa társasjáték került kereskedelmi forgalomba Franciaországban

Magyar Jelen

A Légió Hungária erdélyi divíziójának közleménye, a december 1-re, Székelyföldre szervezett soviniszta szervezetek felvonulása kapcsán

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben