31.5 C
Budapest
2021. június 23., szerda
Magyar Jelen
Környezetvédelem

Pár hónap múlva eltűnhet a műanyag szívószál és evőeszköz

Január elsejétől betiltaná Magyarországon az egyszer használatos műanyag italpoharak, valamint a könnyű és nagyon könnyű, ezen belül a biológiailag lebomló műanyagból készült hordtasakok forgalomba hozatalát az Innovációs és Technológiai Minisztérium az Országgyűlésnek május 13-án benyújtott törvénytervezet szerint – közölte Boros Anita.

A szaktárca építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára emlékeztetett:

a korábban elfogadott klíma- és természetvédelmi akcióterv már tartalmazta egyes egyszer használatos műanyageszközök forgalomba hozatalának betiltását.

A most beterjesztett javaslat szerint a magyar kormány január elsejétől, az uniós előírásnál korábban vezetné be az egyszer használatos műanyageszközök (például fültisztító pálcika, szívószál, műanyag tányér és evőeszközök), továbbá az oxidatív úton lebomló műanyagból készült termékek forgalomba hozatalát.

Emellett az EU-nál szigorúbb szabályokat vezet be, hiszen a könnyű és nagyon könnyű műanyag hordtasakok és az expandált polisztirolból készülteken túli egyéb egyszer használatos műanyag italtárolók forgalomba hozatalát is betiltják 2021. január 1-től – tette hozzá.
(MTI)

További híreink

A Dunában 56-féle gyógyszermaradvány úszkál

Kiss Albert

Drámaian csökken a korallok száma Ausztráliában

Irányi Dániel

A gazdaságélénkítés zöld lehetőségeket is hoz

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben