7.1 C
Budapest
2021. december 2., csütörtök
Magyar Jelen
Külföld

Portugália átvette az EU soros elnökségét

Portugália átvette Németországtól az Európai Unió Tanácsának fél évre szóló soros elnökségét.  – Nagy megtiszteltetés és felelősség átvenni a stafétabotot Angela Merkel német kancellártól – írta az MTI Antonio Costa portugál miniszterelnök Twitter-üzenetére hivatkozva.

A dél európai ország, az EU-hoz való 1986-os csatlakozása óta, negyedik alkalommal tölti be ezt a tisztséget, amelyben féléves rotációban váltják egymást a tagállamok. A portugál elnökség egy ellenállóbb, szociálisabb, digitálisabb és zöldebb EU előmodítására fókuszál.

Programja a koronavírus-járvány okozta válság káros hatásait ellensúlyozni hivatott helyreállítási alap és az unió ez évi költségvetésének végrehajtására épül. – A járványra való tekintettel biztosítani kell, hogy a pénzügyi támogatásról szóló döntések észrevehetően befolyásolják az emberek életét, a megélhetést, a munkaerőpiachoz való hozzáférést és a foglalkoztatási lehetőségeket. Elnökségünk ezt igyekszik előmozdítani – mondta Augusto Santos Silva portugál külügyminiszter egy december végi nyilatkozatában.

A soros elnökség további céljául tűzte ki az Európai Unió szociális pillérének megerősítését, ezzel kapcsolatban, Portóban május elején szerveznek csúcstalálkozót. Fejleszteni kívánja továbbá, az uniós kapcsolatokat a transzatlanti, az afrikai, a latin-amerikai partnerekkel és a csendes óceáni térséggel is. Portugália a német soros elnökség feladataiból, az uniós migrációs politika véglegesítését és a Brexit utáni uniós-brit kapcsolatokról szóló egyezmény konkrét megvalósítását viszi tovább. A portugál elnökség mandátuma június 30-án jár le, ezt követően Szlovénia veszi majd át a hat hónapra szóló tisztséget.

(Forrás: MTI/Index – Fotó: EPA)

További híreink

Dolgozók vertek szét egy iPhone-gyárat Indiában

Irányi Dániel

Tüntetők egy fotó alapján próbálták kideríteni egy rendőr személyazonosságát

Irányi Dániel

Palesztinok ezrei tüntettek hétfőn Jerikóban Ciszjordánia jelentős részeinek tervezett izraeli annektálása ellen

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben