3 C
Budapest
2022. december 1., csütörtök
Magyar Jelen
KiemeltTudomány

Problémák lehettek a vakcinákkal, mégis engedélyezték őket

A Pfizer–BioNTech és a Moderna vakcinájának vizsgálata még folyt, és mindkettőnél problémák merültek fel, amikor az Európai Unió már engedélyezte a használatukat – írta meg az Index a francia Le Monde nyomán, melynek sikerült megszereznie az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) erről szóló dokumentumait.

Az eset teljes titokban maradt volna, ha ismeretlen hackerek nem lopnak el bizalmas iratokat, amiket aztán a dark weben közzétettek. Egy nemzetközi újságírócsapat figyelt fel az iratokra, melyek a gyógyszerek tudományos kiértékelését tartalmazták. Ezek szerint az EMA három fő kifogást emelt a Pfizer–BioNTech oltóanyaga ellen:

  • egyes gyártási helyeket még nem volt alkalmuk ellenőrizni,
  • hiányoztak a tömeggyártásra szánt, azaz kereskedelmi forgalomba hozott oltások adatai,
  • a bevizsgálásra küldött vakcinák minősége eltért azoknak az oltóanyagoknak a minőségétől, amelyeket a gyógyszergyár szériában készített.

Ez utóbbi azért is fontos, mert ez arra utal, hogy a tömegtermelést nem előzte meg egy alapos előkészítés, e miatt történhetett meg, hogy a tesztfázisból a kereskedelmi forgalomba kerülés után csökkent a vakcina minősége.

Ennek ellenére nyomást gyakoroltak az Európai Gyógyszerügynökségre, hogy hagyja jóvá a Pfizer vakcináját

– írja a lap. Hozzátették:

a megszerzett levelek közül több is arról árulkodik, hogy az európai uniós szervek nyomás alá helyezték az EMA-t, hogy mielőbb engedélyezzék a Pfizer vakcináját az Európai Unió tagországaiban, miután a hasonló amerikai és brit felügyeletek már szabad utat engedtek a vakcina korlátozott felhasználására.

Noha az EMA, miután tudomást szerzett a kiszivárogtatásról, azt állította, azok manipulált adatok, ám a közzétett iratokban említett problémákról elismerték, “fedik a valóságot”.

 

       

További híreink

Német kancellár: modern bevándorlóországot akarunk létrehozni

Irányi Dániel

Családtagjaik megkínzásával fenyegették a kormány ellen tiltakozó iráni focistákat

Irányi Dániel

Ismét “fontos” kérdésben döntött a WHO: átnevezik a majomhimlőt, mert a név “rasszista”

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben