Új együttműködésekről számolt be sajtóközleményében a magyar érdekeltségű Te-Food élelmiszer-nyomonkövetési vállalat. Hamarosan akár a Fresh és a Vijofel ellátási lánca is blokkláncra kerülhet.

A Te-Food egy olyan, nagyrészt magyarok által létrehozott és fejlesztett projekt, amely több mint 6000 ügyfelével a háta mögött az élelmiszerek eredetének megbízható nyomon követését tűzte ki fő céljául.

A résztvevő üzletek polcain és éttermek asztalain QR-kód segítségével különféle tanúsítványokon keresztül ellenőrizhetők lesznek az előállítás során felhasznált alapanyagok, a szállítás menete, illetve minden releváns információ, amely a termelő és a fogyasztó asztala között az élelmiszert érinti. Erről Ľuboš Modrák, a Te-Food megoldásait Szlovákiában megvalósító Food Trace egyik képviselője számolt be a március 3-án tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette:

Az eseményen jelen volt Jozef Bíreš, az Állami Állatorvosi és Élelemiszer-biztonsági Felügyelet (ŠVPS) igazgatója, aki elmondta:

Vén Márton, a Te-Food társalapítója a The Gem Clubnak 2016-ban adott interjújában elmondta, hogy

Céljuk éppen ezért nemcsak üzleti, de küldetés jellegű is egyben. Ezen felül, statisztikáik szerint az emberek 66 százaléka nem bízik a csomagolásokon lévő feliratokban. A Te-Food egyik célja, hogy a partnereik visszaszerezzék ügyfeleik bizalmát. Bár a gyártók és forgalmazók most is kötelesek információkat feltüntetni az adott élelmiszerről, ezeknek megbízhatósága mindig valamilyen harmadik féltől függ. Vén Márton azt is elmondta, gyakran fordul elő, hogy a hagyományos rendszerekben az élelmiszereket hamisítják, vagy rosszabb minőségű élelmiszerekkel keverik.

A blokklánc legnagyobb előnye ezzel szemben, hogy automatizált rendszerként működik, a rajta tárolt adatok pedig nem módosíthatók. Így, ha Ausztráliából elindul Európa felé egy bor-szállítmány, a QR-kód beszkennelése után biztosak lehetünk abban, hogy az áruház polcáról ugyanazt a palackot vesszük le.

Mivel a technológia segítségével részletesebb egyedi információk kerülnek feljegyzésre, egy esetlegesen fertőzött élelmiszer-szállítmány esetén másodpercek alatt és könnyen felderíthetők a valóban hibás készletek, és elkerülhető, hogy ilyen esetekben nagy mennyiségű emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszer is megsemmisítésre kerüljön.

Bár a néhány éves technológia felhasználása valóban komoly előrelépéseket jelenthet a kiskereskedelmi élelmiszerláncok számára, önmagában mégsem oldhatja meg az ágazat összes problémáját.

(ma7.sk)