27.2 C
Budapest
2022. július 5., kedd
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Radikális és személyiségzavaros migráns késelt Rambouillet -ben

Kevéssé tűnik vitathatónak, hogy radikális volt az a 36 éves tunéziai férfi, aki két nappal ezelőtt több késszúrással megölte a franciaországi Rambouillet rendőrségének egyik adminisztratív alkalmazottját, de személyiségzavarokkal is küzdött – közölte vasárnap Jean-Francois Ricard, a francia terrorellenes ügyészség vezetője.

“Jóllehet a támadó radikalizációja kevéssé tűnik vitathatónak, bizonyos személyiségzavarok is megfigyelhetők voltak nála” – fogalmazott sajtótájékoztatóján az ügyész.
Az elkövetőt Jamel Gordeche-nek hívták, 36 éves tunéziai állampolgár volt.

2009-ben illegális bevándorlóként érkezett az országba,

de azóta menedékstátuszt kapott, legálisan tartózkodott Franciaországban. 2020 óta munkavállalást is lehetővé tevő tartózkodási engedélye volt, és korábban nem volt ismert a hatóságok előtt.
“Az apja elmondta, hogy a fia szigorú iszlám vallásgyakorló lett a közelmúltban. Ugyanakkor viselkedési problémákat is említett, amelyek az év eleje óta jelentkeztek a fiánál” – monda Jean-Francois Ricard.
Az elkövető február 19-én pszichológiai konzultáción járt a Rambouillet-i kórházban, ahova négy nappal később visszarendelték.

Az állapota azonban nem igényelt sem kórházi, sem gyógyszeres kezelést

– tette hozzá az ügyész.
Az üggyel kapcsolatban eddig öt embert vettek őrizetbe. Az egyik előállított ember az elkövető apja, aki a fiával együttlakott Rambouillet-ban, valamint a rendőrség két unokatestvérét és egy baráti párt is előállított, ez utóbbiak segítettek Jamel Gordeche-nek lakást találni.
Rendőrségi források szerint a tragédia pénteken 14 óra 20 perckor történt a 26 ezer lakosú település rendőrőrsének bejáratánál a két biztonsági kapu között. A támadó befurakodott az áldozata mögé, majd amikor mögöttük a kapu bezáródott, elővette a kést, és a kapu másik oldalán lévő rendőrök szeme láttára többször megszúrta a nőt. Amikor a második ajtó kinyílt, az egyik rendőr kétszer rálőtt az elkövetőre, aki később életét vesztette.
A vádhatóság szerint

az elkövető a támadást megelőzően felderítette a terepet, tette végrehajtása közben pedig olyan kijelentéseket tett, amelyek terrorista indíttatásra utalnak. Szemtanúk beszámolói szerint a tettes azt kiabálta, hogy “Allahu akbar!”.

Az ügyészség a mobiltelefonja átvizsgálását követően közölte, hogy az elkövető dzsihadista internetes oldalakat látogatott. A közösségi oldalakon olvasható üzeneteiben a támadó évek óta elítélte az iszlamofóbiát, de a koronavírus-járvány miatti első országos lezárás óta csak imákat és idézeteket tett közzé a Koránból.
A terrorellenes ügyészség pénteken “hivatali személy terrorista meggyilkolásának” vádjával indított eljárást.

 

(Fotó: https://www.archyde.com/)

További híreink

Madarak százai pusztultak el Rómában

Gabay Dorka

Szlávik: az oltatlanok nem csak önmagukra, de környezetükre is veszélyt jelentenek

Irányi Dániel

Új közlekedési napijegyet vezettek be a Dunakanyarban

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen