2.1 C
Budapest
2021. november 30., kedd
Magyar Jelen
Hírek Kiemelt

Rebellió

Rebellió címmel történészek és diákok fejlesztettek új stratégiai társasjátékot, amit az 1948/49-es szabadságharc eseményei ihlettek. A kétszemélyes táblásjátékban 10 magyar, valamint 10 orosz és osztrák hadvezér, köztük Görgei, Haynau, Bem, Paszkevics, Damjanich és Windisch-Grätz bőrébe bújhatnak a játékosok – mondta el az MTI-nek Paksa Rudolf történész, a projekt koordinátora.

A játékosoknak a rendelkezésre álló gyalogos, lovas és tüzér egységekkel kell meghódítaniuk a Kárpát-medencét, de a különböző hadvezérekhez különböző küldetések társulnak, amiket a játékosnak teljesítenie kell a győzelemhez.

A történelmi jelleget erősíti, hogy nem csupán a játékosok stratégiai gondolkodása számít, hanem meg kell birkózniuk a változó hadiszerencsével és a természeti csapásokkal is: a véletlenszerűen bekövetkező események között van például a lőszerhiány, az áradás és a kolerajárvány. Paksa Rudolf hozzáfűzte: az asztali társasjátékban – eltérően a valóságtól – egyenlő eséllyel áll neki a háborúnak a magyar és az osztrák-orosz fél.

A játék fejlesztése a tavaszi lezárások alatt történt, kimondottan azzal a céllal, hogy egy olyan társasjáték szülessen, amihez nem kell nagyobb társaságot összehívni, elég két résztvevő is – mondta el. A játék ötletgazdája Demeter Gábor történész-geográfus volt, akivel Paksa Rudolf közösen alkotta meg a játék menetét és szabályait. Az, hogy az ötletből valódi, megvásárolható társasjáték lett, egy háromfős diákvállalkozásnak köszönhető. A 17. kerület Balassi Bálint Gimnázium tanulói, Hidasi Ákos, Nagy Bence, Takács Benedek a “piacosításhoz” szükséges technológiai, informatikai, üzleti kommunikációs és marketingfeladatokat vállalták magukra. A munkájukat Figura Magdolna középiskolai tanár, közgazdász mentorálta.

A játék internetes oldalán elérhető egy 14 kérdéses kvíz is, a legügyesebb kitöltők között három társasjátékot sorsolnak ki – tette hozzá Paksa Rudolf.

További híreink

Megöltek egy férfit Kiskunhalason is

Kiss Albert

Az exit poll szerint az Önrendelkezés szerezte a legtöbb szavazatot a koszovói választáson

Kemény János

Elhunyt Ludasi Róbert, kajak-kenu mesteredző

Gabay Dorka

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben