22.2 C
Budapest
2022. július 4., hétfő
Magyar Jelen
Tudomány

Retek termett a Nemzetközi Űrállomáson

Kate Rubins, a NASA űrhajósa betakarította az első retkeket, amelyeket a Plant Habitat-02 kísérlet részeként, a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén termesztettek. A kísérlet része az űrben történő élelmiszer-termelésnek, amelynek célja, hogy a folyamatos küldetések során a személyzetet friss élelemmel is el tudják látni – írja az Élőbolygónk. 

Kemény erőfeszítések és hosszas kísérletezgetések révén végül bebizonyították, hogy az űrállomáson ideális fényviszonyok és ideális talaj esetén a retek képes megmaradni és növekedni. A megfelelő fényviszonyok megteremtésére széles spektrumú vörös, kék, zöld és fehér LED-eket is használtak.

A kísérletet azért retekkel hajtották végre, mert gyorsan növekvő, tápláló zöldség, ráadásul genetikailag hasonlít az Arabidopsishoz, egy lágyszárú növénytípushoz, amelyet gyakran tanulmányoztak a mikrogravitációban.

A retek másfajta növény, összehasonlítva az űrhajósok által korábban az űrállomáson termesztett leveles zöldségekkel, vagy a törpebúzával, amely az APH-ben termesztett első termés volt

– mondta Nicole Dufour, a NASA Advanced Plant Habitat (APH) menedzsere.

A különféle terményekkel való kísérletezés segít kideríteni, hogy mely növények képesek megmaradni, esetleg gyarapodni a mikrogravitációban. Ezen kutatások azért kiemelten fontosak, mert jelenleg igen nagy kihívást jelent, hogy biztosítsuk a változatosságot és táplálkozási egyensúlyt az űrhajósok számára a hosszú távú küldetések során.

A NASA APH és Növénytermesztési Rendszerének (Veggie) korábbi kísérletei porózus agyaganyagot használtak fel lassan felszabaduló műtrágyával. A mostani viszont pontosan meghatározott mennyiségű ásványi anyagon alapult. Ez a pontosság lehetővé teszi a növények által biztosított és felszívódó tápanyagok jobb összehasonlítását.

A NASA Kennedy Űrközpontjának kutatói figyelemmel kísérhetik a növények növekedését a kifinomult kontrolloknak és a növények termesztésére szolgáló kamra több mint 180 érzékelőjének köszönhetően, amelyek lehetővé teszik számukra a helyiség vízellátásának, páratartalmának, hőmérsékletének és szén-dioxid-koncentrációjának szabályozását – olvasható a beszámolójukban.

A növények felgyorsult, 27 napos növekedési folyamtáról a NASA közzétett egy videót is:

További híreink

Folytatja munkáját a Hold távoli oldalán a Csang’o-4 kínai űrszonda és holdjárója

Varga Lilla

Amerikai javaslatok majomhimlő ellen: hordjunk maszkot, ne együnk afrikai állatot, ne közösüljünk kiütéses nemiszervű emberrel

Faragó Dániel

Kína fellőtte leendő állandó űrállomásának főmodulját

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen