17 C
Budapest
2022. október 6., csütörtök
Magyar Jelen
BelföldGazdaságHírek

Rezsifrász – bölcsődék, óvodák és szociális intézmények is bezárhatnak

A gázhiány miatt önkormányzati óvodákat, bölcsődéket és szociális intézményeket zárhatnak be októbertől Ferencvárosban, a hivatal tájékoztatása szerint többszáz gyerek felügyelete válhat kérdésessé.

A kerület hiába hirdetett tendert gázbeszerzésre, egyetlen jelentkező sem akadt. Ha októberig nem találnak megoldást, az intézményekben nem lesz se meleg víz, se fűtés – írja a Népszava.

A polgármester megemlítette a közbeszerzési pályázatot is. Elmondása szerint az önkormányzatokat kisegítő állami Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságnál nem  járnak sikerrel: a polgármester szerint annyit se válaszoltak, hogy egyáltalán rögzítették-e a kérésüket.

Hasonlóról panaszkodott Székesfehérvér fideszes polgármestere. Cser-Palkovics András a Facebook-oldalán közölte, hogy a legtöbb intézményben 7-9-szeres árnövekedés lehet, a helyi színház villanyszámlája például a 23-szorosára emelkedhet. De a város gázszámlája 2021-ben és 2022-ben 5 milliárd forint volt, a 2022–2023-as vonatkozásban júniusban 17 milliárd forint volt a költség, jelenlegi áron pedig több mint 40 milliárd forint az azonos mennyiség ára.

Leállhat a közlekedés?

Komoly gondban van a BKV is, hiszen a közlekedési társaság hónapok óta nem kap érvényes ajánlatot az energetikai közbeszerzésre.

A közlekedési társaság éves energiaigénye 246 GWh, összehasonlításként a főváros teljes közvilágítási igénye 86 GWh. Ez eddig éves szinten a BKV-nak nagyságrendileg több mint 20 milliárdos kiadást jelentett, most azonban az áramtőzsde számait figyelve akár 10-15-ös szorzóval is kalkulálhatnának.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes szerint egyébként nem reális, hogy leálljanak a villamosok, a trolik és a metró, hiszen áram lesz a vezetékekben, inkább az a kérdés, hogy ki fizeti majd a számlát. Bízik abban, hogy a kormány megadja az erre kért 14 milliárd forintos támogatást, de irreálisnak és kifizethetetlennek tartja a közvilágítási cégnek adott ajánlatot is.

(Index nyomán, nyitókép:szada.hu)

További híreink

Könnyebben elérhető lesz Székelyföld

Kemény János

Az első öt páncélozott Gidrán megérkezett Tatára

Varga Lilla

Megkezdődött az 52-es parcella felújítása a Fiumei Úti Sírkertben

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben