15.6 C
Budapest
2022. szeptember 25., vasárnap
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

Richmond is leszámolna konföderációs hagyatékával

Eltávolíthatják Robert E. Lee konföderációs tábornok utolsó szobrát a richmondi Monument Avenue-ról.

Az eltávolítást a demokrata kormányzó, Ralph Northam kezdeményezte, a virginai bíróság pedig jóváhagyta, ám lehetőséget adott a fellebbezésre.

A Monument Avenue-n található 13 tonnás szobor az utolsó Robert E. Lee emlékmű, mely megmaradt az egykori konföderációs fővárosban. Ám most a liberálisok, a BLM és Antifa térnyerésének köszönhetően a richmondiak ezt is elveszíthetik.

A szobrot feketék és liberálisok rendre megrongálják, a helyiek, vagy a városvezetés pedig rendre letakarítja.

Helyiek egy csoportja tiltakozott az eltávolítás ellen, mivel a szobor nem csak a város identitásának része, de a környékbéli ingatlanok árát is jelentősen felértékeli. Northam kormányzót a helyiek véleménye nem igazán érdekelte, ő üdvözölte a bíróság döntését, ahogyan Mark Herring virginiai főügyész is. Ő tweetjében “hatalmas győzelemről” írt.

A George Floyd májusi halála eredményeképp létrejött nemzetközi tüntetéshullám következtében az USA számos állama döntött a többek közt rabszolgatartásáról híres Konföderáció emlékműveinek eltávolításáról

– derül ki a Southern Poverty Law Center kutatásából.

A legtöbb szobrot eltávolító állam Virginia volt: az országos összes (102 darab) közül 40 itt történt.

(mandiner.hu nyomán – Fotó: Getty Images)

További híreink

Összeomlott a német gazdaság?

Kiss Albert

Százkilenc amerikai katona a szenvedett agysérülést a januári iráni támadásban

Szabó Norbert

Katasztrofális erdőtüzek Oroszországban

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben