35.2 C
Budapest
2022. augusztus 17., szerda
Magyar Jelen
Hírek

Román trikolórba borul ismét pénteken az úzvölgyi temető

Pártjelvények nélkül, népviseletbe öltözve, román zászlóval a kezükben várja a románokat pénteken, a hadsereg napján az úzvölgyi katonai temetőbe Calea Neamului Egyesület. A nacionalista szervezet elnöke arra kéri a résztvevőket, hogy ne üljenek fel a szélsőséges magyarok esetleges provokációinak –  írja a Maszol.ro portál.

Október 25-én a román soviniszta Calea Neamului egyesület, a Frăția Ortodoxă nevű szervezet és a dormánfalvi polgármesteri hivatal szervezésében a hősi román halottakra emlékeznek az úzvölgyi katonai temetőben. A résztvevők 150 fáklyával készülnek bevonulni a sírkertbe. Június 6-án még 149 román katona nevét olvasták fel a szélsőjobboldali elemekkel kevert ortodox vallási szertartás keretében, amellyel felavatták az illegálisan létrehozott román parcellát, a napokban azonban állítólag előkerültek egy 150-ik világháborús román hős maradványai.

Kedden közzétett felhívásában a Calea Neamului egyesület elnöke, Mihai Tîrnoveanu arra szólította fel a résztvevőket, hogy ne viseljenek pártjelvényt, öltözzenek népviseletbe, ne válaszoljanak a „szélsőséges magyarok” esetleges provokációira, ne skandáljanak magyarellenes jelszavakat, hanem méltóságteljesen emlékezzenek a hősi román halottakra.

Hotărâre.NU se afișează simboluri de asociații sau partide, NU se răspunde în niciun fel la eventualele…

Közzétette: Mihai Tîrnoveanu – 2019. október 23., szerda

 

Egy korábbi felhívásában Mihai Tîrnoveanu azzal is indokolja a megemlékezés megszervezését, akkor „az idegenek” le fogják dönteni a román kereszteket. „Tudjátok nagyon jól, hogy ha nem leszünk ott, az ország vezetői engedni fognak Magyarországnak és az RMDSZ-nek” – figyelmeztetett. Tîrnoveanu ugyanakkor azt állítja, hogy a június 6-án, az ismert incidensek napján is méltósággal emlékezte a jelenlévő román nacionalisták a román hősökre, és az RMDSZ hazudik, ha ennek ellenkezőjét terjeszti.

Chemare pentru Ziua Armatei!Către frații mei din Dărmănești, Comănești si Dofteana, Linia de Fier ce apără Crucile…

Közzétette: Mihai Tîrnoveanu – 2019. október 22., kedd

 

A közösségi oldalakon felmerült ugyan, hogy székelyek is vonuljanak ki pénteken a katonai temetőbe, információink szerint azonban nem valószínű, hogy ez megtörténik.

Mint ismert, a román soviniszták idén tavasszal figyeltek fel a Hargita megyei Csíkszentmárton községhez tartozó elnéptelenedett településre, miután három magyar aktivista fekete nejlonnal letakarta a szomszédos Dormánfalva (Dărmăneşti) önkormányzata által illegálisan felállított emlékművet és kereszteket. A több száz fős tömeg – csekély arányban helybéli románok – bukaresti futballhuligánok segítségével megrohamozta a magyarok által élőlánccal védett temetőt, és legionárius elemekkel kevert ortodox vallási szertartás keretében felavatta a román parcellát.

Szeptember elején román soviniszták egy csoportja ismét megemlékezést tartott az úzvölgyi temetőben. Az akció szervezője ezúttal is a Calea Neamului egyesület volt, amelynek elnöke révén a román szélsőjobb erőteljes befolyásra tett szert a Kovásznai, Hargitai és Marosi Románok Civil Fórumában.

 

További híreink

Fideszes politikusbűnözés gyanúja miatt tett feljelentéseket a Mi Hazánk

Szabó Norbert

Letartóztatták a Fidesz Szolnok megyei politikusát, Boldog István munkatársát

Szabó Norbert

A kutatások szerint az oltottak is ugyanúgy fertőznek

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben