23.8 C
Budapest
2022. május 22., vasárnap
Magyar Jelen
Kárpát-haza Kiemelt

Romániában szombattól megszűnik a kijárási tilalom, és (részben) eltörlik a szabadtéri maszkviselést

Már ezen a hétvégén, 15-től, azaz szombattól enyhíti a román kormány a koronavírus terjedésének megakadályozására bevezetett korlátozásokat, miután az oltási kampány nyomán visszaszorulóban a járvány – jelentette be csütörtökön este Klaus Iohannis államfő azt követően, hogy kormányzati és egészségügyi illetékesekkel egyeztetett.

Az első ilyen lazítás, hogy eltörlik a szabadtéri maszkviselés kötelezettségét, ugyanakkor a zsúfolt helyszíneken – piacokon, vásárokban – továbbra is hordani kell majd – írja a Székelyhon.ro.

A hírportál közlése szerint

emellett eltörlik az éjszakai kijárási tilalmat is, ami azt is maga után vonja, hogy a boltok nyitvatartási idejét sem korlátozzák tovább, vagyis tetszőleges időpontig nyitva tarthatnak, nem kell kilenc órakor bezárniuk.

Az államfő elmondta, a megbeszélésen kidolgozták a nyári lazítások forgatókönyvét is, a következő enyhítések június elsejétől következnek. Ekkortól engedélyezik a családi rendezvények – esküvők, keresztelők – megtartását, oly módon, hogy a szabadban 70, zárt térben 50 személy vehet részt rajtuk. Ha azonban a szervezők garantálják, hogy mindenki beoltott, akkor nincs létszámkorlát.

Ugyanez lesz érvényes a sportrendezvényekre is: a szabadtéri mérkőzéseken a résztvevők a rendelkezésre álló helyek 25 százalékát tölthetik meg, de ha mindenki megkapta az oltást, akkor több néző is jelen lehet.

Iohannis kiemelte, a járvány ugyan az oltási kampánynak köszönhetően visszaszorulóban van, de ahhoz, hogy “végleg megszabaduljunk tőle, az szükséges, hogy mindannyian beoltassuk magunkat”. Ennek nyomán a kormány célja az, hogy június elsejéig öt-, július elsejéig hat-, augusztus elsejéig pedig hétmillió beoltott legyen – írja a hírportál.

Hozzátette, a lazítások lépcsőzetesek lesznek, hogy az esetleges túlzott enyhítések nyomán ne robbanjon be ismét a járvány. Nyár végén aztán ismét kielemzik a helyzetet, hogy az akkori állapotok alapján döntsenek a további intézkedésekről. Az iskolákra kitérve megjegyezte: egyelőre maradnak a korábban kidolgozott forgatókönyvek, de a járvány enyhülésével valószínű, hogy a tanév végére minden diák visszatérhet az iskolapadba.

(Fotó: AFP/Aris Oikonomou)

További híreink

Egy testvérpár gyilkolhatta meg a hegymegi idős hölgyet

Irányi Dániel

A “málenkij robot” áldozataira emlékeztek a kárpátaljai Beregsomban

Varga Lilla

Mi Hazánk: elfogadhatatlan a Becsület Napja betiltása

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen