9 C
Budapest
2021. október 23., szombat
Magyar Jelen
Kárpát-haza Kiemelt

Romániában szombattól megszűnik a kijárási tilalom, és (részben) eltörlik a szabadtéri maszkviselést

Már ezen a hétvégén, 15-től, azaz szombattól enyhíti a román kormány a koronavírus terjedésének megakadályozására bevezetett korlátozásokat, miután az oltási kampány nyomán visszaszorulóban a járvány – jelentette be csütörtökön este Klaus Iohannis államfő azt követően, hogy kormányzati és egészségügyi illetékesekkel egyeztetett.

Az első ilyen lazítás, hogy eltörlik a szabadtéri maszkviselés kötelezettségét, ugyanakkor a zsúfolt helyszíneken – piacokon, vásárokban – továbbra is hordani kell majd – írja a Székelyhon.ro.

A hírportál közlése szerint

emellett eltörlik az éjszakai kijárási tilalmat is, ami azt is maga után vonja, hogy a boltok nyitvatartási idejét sem korlátozzák tovább, vagyis tetszőleges időpontig nyitva tarthatnak, nem kell kilenc órakor bezárniuk.

Az államfő elmondta, a megbeszélésen kidolgozták a nyári lazítások forgatókönyvét is, a következő enyhítések június elsejétől következnek. Ekkortól engedélyezik a családi rendezvények – esküvők, keresztelők – megtartását, oly módon, hogy a szabadban 70, zárt térben 50 személy vehet részt rajtuk. Ha azonban a szervezők garantálják, hogy mindenki beoltott, akkor nincs létszámkorlát.

Ugyanez lesz érvényes a sportrendezvényekre is: a szabadtéri mérkőzéseken a résztvevők a rendelkezésre álló helyek 25 százalékát tölthetik meg, de ha mindenki megkapta az oltást, akkor több néző is jelen lehet.

Iohannis kiemelte, a járvány ugyan az oltási kampánynak köszönhetően visszaszorulóban van, de ahhoz, hogy “végleg megszabaduljunk tőle, az szükséges, hogy mindannyian beoltassuk magunkat”. Ennek nyomán a kormány célja az, hogy június elsejéig öt-, július elsejéig hat-, augusztus elsejéig pedig hétmillió beoltott legyen – írja a hírportál.

Hozzátette, a lazítások lépcsőzetesek lesznek, hogy az esetleges túlzott enyhítések nyomán ne robbanjon be ismét a járvány. Nyár végén aztán ismét kielemzik a helyzetet, hogy az akkori állapotok alapján döntsenek a további intézkedésekről. Az iskolákra kitérve megjegyezte: egyelőre maradnak a korábban kidolgozott forgatókönyvek, de a járvány enyhülésével valószínű, hogy a tanév végére minden diák visszatérhet az iskolapadba.

(Fotó: AFP/Aris Oikonomou)

További híreink

Jön a következő hullám, Kínában megint lezártak egy 10 milliós várost

Szabó Norbert

Gyerekpornót és kokaint találtak egy szudáni “menekült” nőnél

Irányi Dániel

“Olyan világot élünk, amikor színházba úgy visznek el gyerekeket, hogy az előadás akár LMBTQ jeleneteket tartalmazhat”

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen