5 C
Budapest
2021. április 13., kedd
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Sikerrel zárult a brüsszeli egyeztetés

Négynapos, példátlanul hosszú tárgyalás után megszületett a megállapodás: Orbán Viktor miniszterelnök elérte, amit akart. Magyarország hárommilliárd euróval több pénzt kapott, mint amire előtte számítani lehetett. Angela Merkel német kancellár pedig ígéretet tett, hogy a német elnökség alatt, tehát 2020 végéig lezárja a Magyarországgal szemben indított, 7-es cikkely szerinti eljárást.

Mint ismert, a magyar parlament múlt kedden megszavazta, hogy a magyar kormány milyen feltételekkel tárgyalhat Brüsszelben, azaz miként támogathatja az Európai Unió koronavírus-járvány okozta gazdasági károk enyhítését célzó hitelfelvételét – olvasható az Origó cikkében.

A támogatási feltételeik között szerepelt, hogy a szegényebb országok nem kaphatnak kevesebb forrást, mint a gazdagok; a pénzt kizárólag a gazdaság újraindítására, a gazdasági növekedés beindítására, a munkahelyek védelmére és új munkahelyek teremtésére lehet fordítani; továbbá a forrás nem köthető össze olyan politikai és ideológiai feltételekkel, mint a jogállamiság, illetve a bevándorlás kérdésének a megítélése.

Orbán Viktor miniszterelnök egy ilyen parlamenti határozattal utazott Brüsszelbe tárgyalni. A magyar kormány álláspontja az, hogy ha az uniós tagállamok közösen veszik fel a hitelt, a feltételekről is közösen kell dönteniük. A túlzás nélkül páratlanul hosszú és nehéz tárgyalás után kiderült: Magyarországot nem tudják zsarolni, mert a tárgyalások során sikerült elérni, hogy a Magyarországnak járó pénzt politikai feltételekkel, politikai ellenőrzéssel nem kötik össze, csak és kizárólag financiális ellenőrzés lehet.

Orbán Viktornak most nem sikerült elérnie, hogy az NGO-k ne kapjanak pénzt a költségvetésből, de Magyarország ezért a célért tovább fog harcolni. Összességében egyértelmű magyar sikerrel zárult az eredetileg kétnaposra tervezett, végül négy napig tartó brüsszeli csúcs: Orbán Viktor elérte, amit akart, Magyarország a tervezettnél hárommilliárd euróval többet kap, és év végéig – mint azt Angela Merkel megígérte – lezárják a 7-es cikkely szerinti eljárást– írja az Origó.

Az unió bebizonyította, hogy képes időben, hatékonyan cselekedni, a végső megállapodás megérte a több mint 90 órányi nehéz tárgyalást – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, aki hozzátette,  sajnálatos, hogy néhány terület, mint például az egészségügy, nem kap annyi támogatást, mint eredetileg tervezték. Kiemelte továbbá, hogy Európa a zöld célkitűzések és a digitalizáció fényében épül újjá.
– A tagállamok végre nem kormányközi megoldást választottak, hanem az Európai Bizottságot ruházták fel a helyreállítás végrehajtásával – hangsúlyozta.
Az elfogadott megállapodásban a tagállami vezetők megtartották a 2021–2027 közötti EU-s költségvetés 1074 milliárd eurós számait, a helyreállítási csomag összegeit azonban csökkentették. A 750 milliárd eurós gazdaságélénkítő alap esetében 390 milliárd euró vissza nem fizetendő támogatás és a pénzpiacokról felvett 360 milliárd eurós kölcsön szerepel.

Elemi.hu

További híreink

Magyarázatot követel a Honvédkórházban meggyilkolt tanárnő családja

Irányi Dániel

Megrongálták Cervantes szobrát, aki maga is rabszolga volt

Irányi Dániel

Rekonstruálják a kijevi Majdanon történt tömegmészárlást

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben