21.9 C
Budapest
2021. május 9., vasárnap
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Skandinávia: bevándorlók gyűjtenek aláírást a “rasszista” szobrok eltávolításáért

Az amerikai és angliai szobordöntögetéseken felbátorodva két bevándorló petíciót indított Svédországban, illetve Norvégiában a “rasszista történelmi személyiségek szobrainak eltávolításáért”.

A Svédországban élő afrikai, mellesleg Black Lives Matter aktivista, Lovette Jallow elsősorban Carl Von Linné botanikus, zoológus szobrát kifogásolja. Mint mondta:

Tudom, hogy Carl Von Linné szobra már remeg

– majd gyorsan hozzátette, ő nem biztat senkit rongálásra.

De mivel vívta ki egy botanikus egy afrikai bevándorló haragját? Nos, ő volt az, aki megalkotta a modern tudományos rendszerezés alapelveit, a rendszerezés kategóriáit (a taxonokat) és kidolgozta a modern tudományos nevezéktant, az élőlényekre alkalmazta a kettős elnevezést tudományos névként.

Ebbe a tudományos rendezésbe pedig beletartozott az is, hogy ő – a tudósok között elsőként – osztotta fajokra azt, amit a modern társadalom egységesen “emberiségnek” nevez. Az új kánonban pedig főbenjáró bűn külön csoportba helyezni a feketéket és a fehéreket, így Jallow szerint Carl Von Linné-nek nincs helye Svédország közterein. Kezdeményezését ez idáig 1,566-an támogatták.

Ezzel párhuzamosan, Norvégiában egy marokkói nő, Yasmin Zannachi kezdett aláírásgyűjtésbe annak érdekében, hogy a fővárosból, Oszlóból eltávolítsák Winston Churchill, és a híres norvég író, Ludvig Holberg szobrát.

Távolítsátok el a rabszolgakereskedők szobrait!

– kezdi meglehetősen indulatosan Zannachi, majd hasonló hangnemben folytatja:

Hihetetlen, hogy a fehér ember szerint a feketék elnyomása teljesen helyénvaló! Mi elvárjuk, hogy az összes szobrot ledöntsék!

A marokkói nő kezdeményezését már több mint 4 ezren írták alá, ráadásul mögé állt a Norvég Zöldek ifjúsági szervezete is. A szóvivőjük, Teodor Bruu szerint

teljesen nyilvánvaló, hogy a városunkban nincs helye rasszisták és rabszolgakereskedők szobrainak.

További híreink

“A beoltott emberek is terjeszthetik a koronavírust” – állítja a brit tisztifőorvos-helyettes

Irányi Dániel

Magyargyűlölők rongálták meg Érsekújvár helységnévtábláját

Szabó Norbert

Felgyújtotta magát egy férfi a varsói parlament közelében

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben