13.9 C
Budapest
2022. október 1., szombat
Magyar Jelen
Hírek

Sorra dőlhetnek be a szállodák és az éttermek

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke nem érzi úgy, hogy a kormány segíteni szeretne a nehéz helyzetbe került ágazaton. Nagyobbat tarol a rezsiköltségek elszabadulása a turizmusban és a vendéglátásban, mint amit az ágazatnak a Covid idején el kellett szenvednie – mondta hétfőn este Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke az ATV Egyenes beszéd adásában.

Két évvel ezelőtt lehetett érezni, előbb vagy utóbb lesz hatékony oltóanyag, az emberek ismét visszatérnek majd a szállodákba és az éttermekbe. Ezenkívül állami segítséget is kaptak a túlélésre.

Flesch Tamás úgy érzi, az infláció miatt a jövőben kevesebb lesz a vendég, az emberek könnyebben lemondanak a nyaralásról, az utazásról, ha a rezsijük az eddiginél sokkal magasabb lesz.

Megkongatott vészharang

Már az ágazatban is megjelentek az első megemelkedett rezsiszámlák. Flesch Tamás elmondta, az áramnál tízszeres, a gáznál nyolcszoros szorzóval szembesülnek néhányan. Példaként egy 150 szobás szállodát említett, aminek a rezsiköltsége eddig havonta 12-15 millió forint volt, ez mostantól 150 milliós tétel lesz, amit sokan nem fognak tudni kigazdálkodni.

Az éttermek üzemeltetési költségei is az egekbe emelkednek, sokan fogják emiatt lehúzni a rolót, hiszen a koronavírus-járvány ideje alatt a legtöbben felélték a tartalékaikat, és az iszonyatosan megemelkedett rezsiköltségeket nem fogják tudni ráterhelni a vendégekre.

Jelenleg 300-350 ezer ember dolgozik a turizmusban és a vendéglátásban Magyarországon, közülük sokan veszíthetik el a munkájukat. Flesch Tamás azt is elmondta, több javaslatot tettek le az asztalra, hogy a kormány miként tudna segíteni az ágazaton, de hozzátette, eddig nem látja a segítő szándékot – írja az Index.

(Fotó: portfolio)

További híreink

Szexuálisan bántalmazott egy 13 éves lányt két férfi Hajdú-Bihar megyében, a gyerek rokonai pénzt kértek cserébe

Irányi Dániel

Úzvölgyi botrány: a Mi Hazánk tiltakozik a román ügyészségi döntés ellen

Kemény János

Beengedtek egy brit tévéstábot egy olasz kórházba (+videó)

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben