29.7 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Kárpát-haza

Spanyolországban is összegyűltek az aláírások a székely kezdeményezés támogatására

A Székely Nemzeti Tanács illetékesei azonban még nem dőlnek hátra, bár ez jelentős előrelépés a nemzeti régiókról szóló kezdeményezés sikere felé.

Újabb lépést sikerült kipipálni ahhoz, hogy az Európai Bizottságnak valamilyen formában foglalkoznia kelljen a Székely Nemzet Tanács (SZNT) által útjára indított polgári kezdeményezéssel, amelynek célja, hogy a nemzeti régiók – vagyis egy tagállamon belül azon régiók, ahol egy kisebbség jelentős létszámban él – külön támogatást kapjanak.

A Főtér.ro szerint az SZNT vasárnap hajnalban tudatta az örömhírt, hogy a hetedik országban, Spanyolországban is összegyűltek a kezdeményezéshez szükséges támogató aláírások. Természetesen Katalóniában és Baszkföldön, ahol nemrég kampányoltak egyet a kezdeményezők.

Ezzel pedig teljesítették az EU által megszabott feltételeket.

„Magabiztos mennyiségben kell a küszöbértéket elhagynunk február 07-én, hogy be tudjuk biztosítani a sikert!! Senki se bontson még pezsgőt”

– írták az illetékesek.

Ahhoz, hogy egy polgári kezdeményezés sikeres legyen, az szükséges, hogy a kezdeményezők megszerezzék legalább egymillió uniós állampolgár támogató aláírását.

Ezeket legalább hét tagállamból kell összegyűjteni, és természetesen azt is megszabják, hogy az egyes tagállamokban a lakosság száma alapján hány támogató szignó szükséges a sikerhez.

Korábban Románia, Szlovákia, Magyarország, Horvátország, Litvánia és Svédország „zöldült be”, vagyis ezekben az országokban már korábban sikerült összegyűjteni a szükséges számú aláírást.

A székelyek által indított kezdeményezés célja, hogy az EU egyik legnagyobb támogatási kerete, a kohéziós politika kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő térségektől. Az uniós támogatások elosztásánál a legtöbb helyen ugyanis burkoltan hátrányba szorítják azokat a régiókat, ahol a kisebbséget jelentő nemzeti lakosság van többségben.

Persze az, hogy egymillió uniós állampolgár támogat egy kisebbségvédelmi kezdeményezést, brüsszeli bürokratáéknál még semmit sem jelent.

Hiszen alig néhány hete söpörte le az Európai Bizottság az asztalról a Minority SafePack elnevezésű kisebbségvédelmi polgári kezdeményezést, amely uniós szintű jogvédelmet kért az őshonos nemzeti közösségek számára, ráadásul úgy, hogy az előírások megszegését vagy a betartásuk elmulasztását szankcionálta volna.

Az EB illetékesei azt találták füllenteni, hogy a jelenlegi jogi szabályozás is pont elegendő.

További híreink

Kétnyelvű helységnévtáblát kap Úzvölgye

Varga Lilla

Bukarestben kinyitnak az éttermek, bárok, kávézók és a színházak is

Varga Lilla

Kelemen Hunor ellenzi a halasztást

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen