14.1 C
Budapest
2022. szeptember 25., vasárnap
Magyar Jelen
Kiemelt

Stockholm a lakosokra bízza a védekezést

Svédország az egyik legfertőzöttebb európai ország, ennek ellenére alig rendeltek el korlátozásokat, az iskolák nyitva vannak, a határok is átjárhatók. Ugyanakkor Norvégia és Dánia lezárta határait, többek között épp a svédek politikája miatt.

Dánia és Norvégia soha nem látott szigorral jár el, bezárta iskoláit, határait, repülőtereit és kikötőit, sőt Norvégia a déli tartományokból se engedi az utazást északra. Svédország viszont más utat választott. Mivel elméletük szerint a koronavírus okozta megbetegedés a lakosság túlnyomó többségének alig jelent kockázatot, a tünetek enyhék, szükségtelen védekezni ellene, a vírus terjedése elhozza a védettség kialakulását is a lakosságon belül, miután átestek a betegségen. Ennek megfelelően Stockholm jószerével meghagyta a lakosság és a vállalkozások számára: döntsék el ők maguk, hogyan védekeznek.

A központi utasításnak megfelelően Svédország nem jegyzi fel az új eseteket, nem tartja számon, hol s hányan fertőződtek meg. Kizárólag azoknál végeznek el koronavírustesztet, akik idősek, kórházi kezelésre szorulnak és a fertőzés tüneteit mutatják. – Mostantól fogva, ha valaki a koronavírus-fertőzés tipikus tüneteit mutatja, akkor se végzünk rajta tesztet, ha olyan területről érkezik, ahol magas az esetek száma vagy ha bizonyíthatóan fertőzött személlyel állt kapcsolatban – áll a stockholmi közegészségügyi intézet nyilatkozatában.

Pedig annyit tudni lehet, hogy Svédországban nagyon elterjedt a betegség. Az első esetet január 31-én jegyezték fel. Amíg figyelték a növekedést, 992 fertőzést állapítottak meg, többségüket Stockholmban. Március 13-án 314 új esetről számoltak be. Két nappal később már csak 149 új esetet jegyeztek fel, tegnap pedig 68-at, amely egyértelműen mutatja, hogy nem készítik el a friss statisztikákat.

A kormányzat az önkormányzatok, az iskolák és a munkahelyek döntésére bízza, miként viselkednek. A cégek nagy része hazaküldte alkalmazottait, így aki tud, otthonról dolgozik. Így vannak ezzel a parlamenti képviselők is, a törvényhozásban csak a frakciók legszükségesebb tagjai jelennek meg, a többiek várják a telefonhívást, ha indulniuk kell. Svédország bírálta Dánia döntését a határok lezárásáról, amely Stockholm szerint árt a gazdaságnak, és nem segít a vírus terjedésének megállításában. Ugyanakkor a határzár nem teljes körű, a Malmö és Koppenhága közötti Øresund-hídon ma is át lehet haladni, ha valaki a másik oldalon dolgozik, ahogy az áruszállítás is folyamatos, csak a turistákat fordítják vissza a dán határőrök. A kormányzat különböző módokon igyekszik segíteni a bajba jutott vállalkozásoknak és egyéneknek, alapvetően anyagi segítséggel, emellett a kórházakban tilos a látogatás. A kormány ugyanakkor kijelentette, nem kívánja lezárni a határokat, s valószínűleg ez a jövőben se változik.

További híreink

Kormányinfó: engedélyezik a 12 év fölöttiek beoltását, jön az újabb nemzeti konzultáció

Irányi Dániel

A Mi Hazánk kiáll a hatvani Bosch dolgozói mellett, nem akarnak kötelező maszkviselést

Faragó Dániel

Wass Albert irodalmi munkássága nem esik a háborús bűnösök kultuszát tiltó törvény hatálya alá

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben