17.2 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Kiemelt Tudomány

Súlyosan alábecsülték az óceánok szennyezettségét

Egy új tanulmány szerint sokkal több műanyagrészecske van az óceánokban, mint  hasonló méretű zooplankton, ami nemcsak a tengeri élőlényekre, de a klímaváltozásra is hatással van – írja a Guardian nyomán a hvg.hu.

Legalább kétszer annyi mikroműanyag-részecske is lehet az óceánokban, mint azt a korábbi vizsgálatok kimutatták. A műanyagszennyezés ráadásul komoly hatással van a tengeri élőlényekre – írja a Guardian nyomán a hvg.hu.

A nehézséget az okozza, hogy a mikroműanyagokat a legfinomabb, legsűrűbb hálók sem tudják megfogni, így a szennyezés tényleges mértéke sokkal nagyobb lehet. A Lindeque vezette kutatás során a brit és amerikai partok mellett mérték a szennyezés mértékét, ahol a tudósok 100, 333 és 500 mikrométer sűrűségű hálóval szűrték a vizet. (Egy milliméter 1000 mikrométer.)

A 100 mikrométeres háló tízszer több részecskét fogott meg, mint az 500-as, és két és félszer többet, mint a 333-as – utóbbival szűrték eddig a vizet a mikroműanyag-szennyezést mérő vizsgálatok során.

„A vizekben lévő mikroműanyag-koncentrációt eddig mérhetetlenül alábecsültük” –összegezte eredményeiket Pennie Lindeque professzor, a kutatás egyik vezetője. A brit Plymouth kutatólaboratórium vizsgálata arra is felhívta a figyelmet, hogy a kis részecskék ugyanakkorák, mint azok a zooplanktonok, amelyek a tengeri élőlények táplálékául szolgálnak.

(hvg.hu)

További híreink

Munkatársa 13 éves kislányával kezdett szexuális viszonyt egy 34 éves férfi

Dunai Tibor

“Kibújik a szög a zsákból, hogy az EU szivárvány színekbe öltözve is a globális nagytőkét védi”

Irányi Dániel

Tizenkét méteres bálnatetem sodródott partra Nagy-Britanniában

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen