17.2 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Súlyosan büntetné a román parlament a “romaellenes” megnyilvánulásokat

Átment egy törvény a román képviselőházon, melynek célja, hogy megakadályozza, illetve súlyosan büntesse a cigányellenes megnyilvánulásokat a nyilvános térben. A Pro Európa Roma Párt és a Szociáldemokrata Párt (PSD) egy-egy képviselője által kezdeményezett törvényt 244 képviselő szavazta meg, egy törvényhozó ellene voksolt, húszan tartózkodtak, és nyolcan nem nyilvánítottak véleményt – írja a Főtér.ro.

Amennyiben a törvény jogerőre emelkedik, akár öt év börtönbüntetéssel is sújtható lesz, aki “cigányellenes” tartalmakat terjeszt, háromtól tíz évig terjedő börtönt kaphat, aki “cigányellenes” szervezetet hoz létre, ilyen csoportosulás tagja vagy támogatója.

A félreértések elkerülése véget a törvényalkotók megpróbálták körbeírni, mi számít “cigányellenesnek”:

    • minden olyan szóbeli vagy fizikai megnyilvánulás, melyet “a romák elleni gyűlölet táplál”.
    • “a roma közösség, javaik, civil szervezeteik, intézményeik, hagyományaik, vallási meggyőződésük, nyelvük ellen uszít”.

Cigányellenes szervezetnek minősül:

    • legalább három vagy ennél több személyből álló csoportosulás, mely tevékenységével cigányellenes nézeteket, doktrínákat terjeszt, beleértve azokat a politikai mozgalmakat, társaságokat, pártokat is, amelyek nem rendelkeznek jogi személyiséggel.

Cigányellenes szimbólumnak tekinthető:

    • minden zászló, embléma, egyenruha, szlogen, köszöntési mód, mely cigányellenes ideológiából vagy doktrínából eredeztethető, illetve ezeket népszerűsíti.

Cigányellenes tartalom alatt érthető:

    • minden olyan írásos üzenet, hang- vagy képi felvétel, egyéb reprezentáció, mely cigányellenes ideológiákat közvetít.

Az ilyen tartalmak népszerűsítéséért három hónaptól három évig terjedő szabadságvesztés járhat, közzétételük és terjesztésük már öt év börtönnel is sújtható.

Cigányellenes szimbólumok gyűjtése, eladása, de még otthoni birtoklása is szigorúan tilos, kivéve, ha ez művészeti, tudományos, oktatási vagy közvitát indító célzattal történik.

A szenátus még tavaly megszavazta a törvénykezdeményezést, így a képviselőházi voks után Klaus Iohannis államfő elé kerül kihirdetésre.

Természetesen a parlament nem akarta letörni az ország sovinisztáinak lelkesedését, így a magyargyűlölet, és a magyarok elleni uszítás továbbra is megengedett.

Már csak Donáth Anna reakciója várat magára: vajon valami ilyesmire gondolt-e, mikor arról beszélt, “Európai védelmet kell nyújtanunk a romáknak”?

Fotó: reporteris.ro

További híreink

Dolgozói szolidaritás – a Mi Hazánk is kint volt a Hősök terén (videó)

Kemény János

A horvátoknál senkinek nem lesz kötelező az oltás

Faragó Dániel

Tűzgyújtási tilalmat rendeltek el három megyében szombattól

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen