14.1 C
Budapest
2022. szeptember 25., vasárnap
Magyar Jelen
GazdaságKiemeltKülföld

Svédországban korlátozások nélkül is jobbak az adatok

Svédország kezdettől fogva másképp kezelte a koronavírus-járványt, mint a világ nagy része. A skandináv országban nem volt komolyabb korlátozás, lezárások nélkül próbálták átvészelni a legnehezebb időszakokat. Ezt a stratégiát a kezdetektől fogva nagyon sokan kétkedéssel fogadták – emlékeztet az index.

Svédországban a Covid által okozott halálesetek aránya alacsonyabb az európai átlagnál: míg Svédországban 1500, addig az európai átlag 1800 per millió lakos. A járvány idején megfigyelt utolsó „békeévhez” viszonyított extra mortalitás alapján 31 európai ország közül Svédország a 21. helyet foglalja el. Svédországban a fertőzöttek aránya nagyjából 75 / 1 millió lakos, ami szintén jóval alacsonyabb az európai átlagnál.

A teljes lezárás elutasításának leginkább nyilvánvaló hozadéka az is, hogy a svéd gazdaság kevesebbet szenvedett a Covid-járvány következtében, mint az európai vagy a világátlag.

Ha a svéd koronavírus-halálozási adatokat hasonlítjuk össze, azok jelentősen jobbak, mint például Nagy-Britannia, Olaszország vagy Belgium esetében, vagyis három olyan európai ország viszonylatában, amelyek szigorú korlátozásokat vezettek be viszonylag korán. Ha az extra mortalitást nézzük, vagyis a tavaly március óta bármilyen okból bekövetkezett halálesetek számát hasonlítjuk össze az előző évivel, Svédország akkor is büszke lehet. A skandináv államban ötszázalékos az emelkedés, szemben például Nagy-Britannia, Spanyolország vagy Olaszország 10 százaléknál is nagyobb növekedésével. Jelen ismereteink szerint ez a legjobb mutató a járvány hatásának kifejezésére, mivel ez nem függ a tesztelés gyakoriságától a különböző országokban. Svédország jelenleg is jobban áll, mint legtöbb európai társa. A skandináv országban jelenleg nagyjából 75-re tehető az egymillió lakosra eső fertőzések a száma, szemben az Európai Unió 350 fertőzött egymillió lakosra vonatkoztatott arányával.

A koronavírusnak még messze nincs vége, ezért a járványkezelések mérlegét még nem érdemes megvonni, de az sokat elmond, hogy

Magyarországon az elmúlt időszak lezárásai, kijárási korlátozásai és beadott oltásai ellenére is többen vannak kórházban, mint egy éve.

(Egy évvel ezelőtt még oltások sem voltak.)

Izraelben pedig már a legújabb,  szuperfertőző Omega-variáns elleni védekezést tervezik.

Nem fogják kitalálni: jön az Omega(!)-variáns

Eközben napvilágot látott a hír, hogy a Pfizer a százszorosára emelte a bevételeit, sőt : már a tablettás “ellenszer” gyártása is napirenden van az óriásvállalatnál.

 

További híreink

Toroczkai László beszéde a Nemzeti Összefogás Seregszemléjén

Faragó Dániel

Ez kapufa: nem fogadta el a baloldali kitüntetést a Fradi játékosa

Kemény János

Egy temetőben rabolták ki az idős asszonyt a “fiatalok”

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben