3.9 C
Budapest
2022. december 4., vasárnap
Magyar Jelen
HírekKülföld

Szentlászló, a horvát-magyar barátság szimbóluma

Idén nyolcadik alkalommal hajtott fejet a délszláv háború horvát és magyar hősei előtt a Mi Hazánk Mozgalom, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Horvát-Magyar Barátság Kezdeményezés.

A 28 éve elesett Árpád-kori magyar falu, Szentlászló a horvát honvédő háború egyik szimbóluma. A szlavóniai település 1991. november végéig tartotta magát a többszörös túlerőben lévő Jugoszláv Néphadsereggel és a szerb szabadcsapatokkal szemben. Az áldozatvállalás azonban nem volt hiábavaló: az, hogy Eszéket soha nem tudták bevenni a szerbek – Európa akkor negyedik legnagyobb hadseregével – az a környező falvak védőinek, köztük Szentlászló hőseinek köszönhető.

A nyolcadik alkalommal megtartott megemlékezésre a magyar résztvevők többsége a Budapestről indított busszal jutott el a horvátországi kis faluba, Kórógyra, ahol 11 órakor kezdődött a megemlékezés. Az összegyűlteknek néhány köszöntő szót mondott Frano Čirko, a Horvát-Magyar Barátság Kezdeményezéstől, majd a helyi veteránok képviselőjével és Toroczkai Lászlóval közösen a hősök emlékművénél gyertyákat gyújtottak.

Ezután elindultak az emlékezők Szentlászló irányába. A Kórógy – Palacsa – Szentlászló útvonalon öt kilométert tettek meg, a menet élén a szervezetek vezetői haladtak a két nemzet barátságát hirdető transzparenssel a kezükben.

A Szentlászló központjában felállított emlékműnél csatlakoztak az önkormányzat megemlékezéséhez, ahol koszorút helyeztek el a Horvát-Magyar Barátság Kezdeményezés nevében. A rendezvény után Frano Čirko, Toroczkai László és a helyi veteránok részéről Ladislav Ferenc mondott beszédet, amelyeket hamarosan olvasóink megtekinthetnek portálunkon.

Minden felszólaló kiemelte a két nemzet barátságát és bajtársiasságát, mely a nehéz időkben is megmaradt.


Neka je vječna hvala i slava svim poginulim braniteljima Laslova! – Örök köszönet és dicsőség Szentlászló minden elesett védőjének!

Főhajtás a Hősök előttVan, aki a maratoni táv lefutásával tisztelgett a Hősök előtt.

(Elemi.hu, Fotók: HRT, Radio Osijek, Dubravka Petric/PIXSELL)

További híreink

Folytatódott a Toroczkai vs. Puzsér vita (videó)

Faragó Dániel

“Már megint kiderült, hogy a Fidesz ad-hoc kormányzást folytat”

Kemény János

Toroczkai László: Javasolni fogom, hogy szúrópróbaszerűen kötelezzék drogtesztre a képviselőket

Magyar Jelen

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben