13 C
Budapest
2022. szeptember 26., hétfő
Magyar Jelen
BelföldHírekKiemeltKultúra

Sziget vs. Magyar Sziget – képeken a valóság

A jövőre huszadik jubileumát ünneplő Magyar Sziget idén azzal a kísérlettel került megrendezésre – egyfajta pilot projektként, hogy lehet-e olyan rendezvényt szervezni, ami nem csak megőrzi, de erősíti nemzeti jellegét miközben olyan előadókat is a színpadra állít, akiket mindentől függetlenül magyarok milliói hallgatnak az egész világon. 

A fesztivál főszervezője szerint ez a kísérlet sikeres volt, erről itt lehet olvasni:

Magyar Sziget: sikerült megmutatni, mi a magyar virtus

A Magyar Jelen összefoglalója:

Sok anyag található a kétezres évek elején megrendezett Magyar Sziget fesztiválokról is, amelyeknek nem titkolt célja volt, hogy alternatívát mutassanak a Szigettel szemben, ahol szintén sok anyag szokott lenni, ezek az anyagok viszont nem az emlékek felidézésére, hanem sokkal inkább az érzékelések módosítására szolgálnak.

Magyargyűlölők szeánsza, neve Sziget fesztivál

Nézd csak mennyire, nem látod a szemedtől / Ahogy a bálványaid szépen kihúzzák a zsebedből / Utolsó garasod és lízingelt életed / A drogot gyűlölöm, de ezektől jobban féltelek / Magyargyűlők szeánsza, neve Sziget-fesztivál / Ahol gáz, ha Magyar vagy és ciki ha nem szívtál / Bömböl a 30 Y, meg a kaukázus / Így hát felnőttfejjel sírva rohansz édes anyukádhoz – írta egy hajdanán nagy népszerűségnek örvendő kecskeméti előadó a Szigetről még 2010-ben. Az azóta eltelt időszakból kitűnően látszik, hogy hová fajult a “felvilágosult” rendezvény.

“Island of Freedom”

A Sziget közössége 25 éve azért alakult, hogy együtt létrehozzunk egy ideiglenes “álomállamot”, amely Európában központja lett a kultúrák találkozásának. Nálunk nem kérdés az egyén szabadságának tisztelete, a lelkiismeret és életmód szabadságának joga, legyen az szexuális szabadság, vallásszabadság, a szabad véleménynyilvánítás vagy a megismerés szabadsága.

Hiszünk a különbözőség elfogadásában, az emberi méltóság tiszteletében, az egymás iránti figyelem fontosságában, az emberek és nemzetek egyenjogúságában, az egyéni és társadalmi felelősségvállalásban, a közösség erejében, a fenntartható fejlődésben, a boldogsághoz való jogban és legfőképp a béke és a szeretet hatalmában – írja honlapján magáról a Sziget. 

Életképek az “álomállam” 2022-es évéből – ilyen volt a Sziget fesztivál

Valami letűnt világot keresünk mindannyian

a mai globalizált, arctalanított környezetünkben. Keressük a tündéreket, a szentté avatott királyainkat, győztes hadvezéreinket, a halállal dacoló vitézeinket, a tündöklő kastélyainkat, rendíthetetlen várainkat, fehér falú házainkat, aranyló mezőinket, kristálytiszta forrásainkat, áttetsző, kék tengereinket és a szűzhófedte, égig érő hegyeinket. Keressük a magasabb rendű célokért makacsul élő, majd meghaló uralkodóinkat és a vezetőikhez hűséges és összetartó, öntudatos népünket  olvasható a Magyar Sziget hivatalos oldalán.

A új világhoz annyit érdemes hozzátenni, hogy a Sziget képsorai bejárhatják az egész bolygót, beleértve a közösségi médiát, ugyanakkor a fenti gondolatok írójának a neve, (aki időközben a magyarok által megválasztott parlament tagja lett) nem írható le a Facebookon.

Ásotthalmon, a bűbáj földjén idén is leomlottak a határok – ez volt a Magyar Sziget 2022-ben

A fesztiválszezon a végéhez közeledik, a szóban (képeken) forgó két rendezvény egyaránt bejelentette, hogy 2023-ban is várják az érdeklődőket. A választás tehát mindenki előtt ott lesz pontosan úgy, ahogyan az első szabad választásokon is ott volt a lehetőség. Felidézve a klasszikussá vált kampányszlogent:

“Tessék választani!”

További híreink

A börtönök visszatartó ereje: szabadulás után árult drogot

Irányi Dániel

Eddig tartott a jászberényi balliberális összefogás?

Kemény János

A kijárási korlátozás alatt is lehet vért adni

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben