18.6 C
Budapest
2021. szeptember 17., péntek
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Szíriában is így kezdődött: 1 millióan menekültek el otthonaikból Kongó keleti részén

Több mint 1 millióan kényszerültek otthonaik elhagyására a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén az elmúlt fél évben – derül ki az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) keddi közleményéből.

A szervezet aggodalmát fejezte ki a térségben aktív fegyveres csoportoknak a civilek ellen elkövetett támadásai miatt, és felszólította a hadserege, valamint a kongói ENSZ-missziót (MONUSCO), lépjenek fel a milíciák ellen, s vonják felelősségre az elkövetőket.

A jelentés felhívja a figyelmet arra, hogy az elmúlt 8 hétben több, belső menekülteket elszállásoló falvakat is támadások értek, elsősorban az Ituri tartománybeli Djuguban, valamint Dél-Kivu tartományban.

Az UNHCR szerint az otthonaikat elhagyókat a milíciák a kongói hadsereggel való együttműködéssel vádolnak.

A jelentés rámutat arra, hogy a belső menekültek számára kialakított helyeken nem megfelelőek a körülmények, és hangsúlyozza, hogy a térségben végzett humanitárius munkájához mintegy 168 millió dollárra lenne szüksége, ám ennek az összegnek csupán a 21 százaléka áll rendelkezésére.

A jelentés szerint a legkiszolgáltatottabbak a nők és a gyerekek: csak az elmúlt hónapban több mint 390 szexuális bántalmazásra derült fény Ituriból, illetve Észak és Dél-Kivuból.

Az erőszakcselekmények nagyrészét a térségben aktív milíciák követik el, de valószínűsíthető, hogy a kongói biztonsági erők tagjai szintén több támadásban részt vettek.

Az afrikai ország forrongó északkeleti felében számos fegyveres csoport rivalizál egymással a földterületek, valamint az ásványkincsek – főleg a kobalt és az arany – kitermelésének az ellenőrzéséért. A térségben egyes becslések szerint 160 fegyveres csoport mintegy 20 ezer harcosa tevékenykedik.

(MTI)

További híreink

Biden vissza akarja állítani a beutazási korlátozásokat, melyeket Donald Trump eltörölt

Varga Lilla

A legújabb variánsra állítólag még a vakcinák sem hatnak

Faragó Dániel

A nyugat-európai bérek hetven százalékáért már itthon tarthatók a szakemberek

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen