17.5 C
Budapest
2022. május 29., vasárnap
Magyar Jelen
Belföld

SZNT: bő egy hét maradt az európai nemzeti régiók védelmében indított uniós petíció aláírására

Bő egy hét maradt a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által az  európai nemzeti régiók védelmében indított uniós petíció aláírására – hangzott el hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Dabis Attila, a tanács külügyi biztosa közölte: az aláírásgyűjtés sikeréhez még több százezer szignó szükséges.

Ha ezek összegyűlnének, akkor az unió remélhetőleg valóban elgondolkodik azon, hogy létre kellene hozni egy olyan rendszert, amely biztosítja az EU területén őshonos nemzeti közösségeinek a megmaradását. Eddig online 318 ezer, papír alapon 200 ezer körüli aláírás gyűlt össze – fűzte hozzá Dabis Attila.

Az európai polgári kezdeményezés lényege, hogy a gazdasági lemaradás megszüntetését szolgáló EU-s kohéziós források elosztásánál a régiók nemzeti jellegzetességeire is legyenek tekintettel. Az aláírásgyűjtés tavaly május 7-én indult, és idén május 7-éig egymillió szignó szükséges legalább hét tagállamból ahhoz, hogy az Európai Parlament foglalkozzon a kérdéssel. A petíció elérhető az irdala.hu weboldalon.

(MTI)

További híreink

“Márciusban Újrakezdjük!” – közösen emlékezett a MÖM és a Mi Hazánk

Faragó Dániel

Karácsony: zsákmányt ne akarjon senki! Majd adott helyetteseinek 200 milliót

Szabó Norbert

Trianon 101: látványos koreográfiával készül estére a Carpathian Brigade

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen