18.8 C
Budapest
2022. augusztus 12., péntek
Magyar Jelen
BelföldHírek

Tanárhiány – annyira kevés a jelentkező, hogy el sem tudják indítani a képzéseket

A rendes felvételi után most már a pótfelvételi időszakában vagyunk. A legtöbb felsőoktatási intézménybe egy kis szerencsével még be lehet kerülni, de nem minden szak iránt kapkodnak a leendő hallgatók. 

A tanárképzők eddig sem a szigorú felvételi követelményekről voltak híresek, mint ahogyan maga a tanári, tanítói pálya sem tartozik a népszerű hivatások közé.

Idén szép számmal fog előfordulni olyan eset, hogy egy meghirdetett képzés nem tud elindulni, mert túl kevés a jelentkező.

Ez azt az abszurditást hozza magával, hogy lesznek olyanok, akik az égető tanárhiány ellenére nem tudják megkezdeni a tanári tanulmányaikat, mert nem indul el az általuk választott képzés.

Egy pár hónapja készült felmérés szerint az iskolák 43 százalékában nincs elég matematikatanár, egyharmadában pedig nincs elég szakmai tanár.

Több, tanárképzést is kínáló vidéki és fővárosi egyetemen vannak olyan szakpárok, ahol a ponthatárok mellett csak annyi szerepel, hogy „n.i.”, vagyis nem indul. A 10 féléves biológia- és fizikatanár szakot hat egyetem is meghirdette, de közülük csak egy tudja elindítani a szakpárt, olvasható az Eduline cikkében.

Előfordulhat, hogy egyes jelentkezési helyeken a meghirdetés ellenére sem indul el a képzés. Ennek oka lehet a felvétel alapvető feltételeit teljesítő, minimális létszámnál kevesebb jelentkező– olvasható a felvi.hu 2022-es tájékoztatójában.

A 2022-es statisztikák alapján több vidék és fővárosi intézményekben is akadnak olyan szakpárok, ahová idén senki nem adta be a jelentkezését.

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke egyenesen katasztrofálisnak nevezte a felvételi eredményeket a pedagógusképzésben.

Annyi hallgatóval, amennyit most felvettek, még akkor sem lehetne pótolni a nyugdíjba vonulókat és a pályaelhagyókat, ha mindannyian diplomát szereznének. Ám ez nincs így, többen lemorzsolódnak a képzés során, s vannak, akik nem tanárnak mennek a diplomájukkal, de akik mégis, azok közül is többen két-három éven belül pályát módosítanak

– tette hozzá Gosztonyi Gábor, aki szerint legalább 45 százalékos béremelésre lenne szükség ebben a szektorban.

(index nyomán)

További híreink

12 autót rongált meg szórakozásból

Kemény János

“Szálljatok csak fel a vonatra”- el akar költözni a kanapézó VV Zsolti

Faragó Dániel

“Otthagyom a munkahelyemet a kötelező oltás miatt” -mondja egy egészségügyi dolgozó

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben