0.3 C
Budapest
2022. január 18., kedd
Magyar Jelen
Kiemelt Tudomány

Tizenhét éves magyar fiú hozhat áttörést a rákkutatásban

Egy 17 éves magyar gimnazista, Seitz Erik felfedezése hozhat áttörést a rákkutatásban. A fiatal tehetség, noha még csak 11. osztályos, de már a Semmelweis Egyetem kutatócsoportjával dolgozik.

Seitz Erik, korosztályához hasonlóan, ideje jelentős részét laptopja előtt tölti, azonban ebből napi 4-5 órát a daganatos megbetegedések és azok lehetséges gyógymódjainak a kutatására fordítja. A Pannonhalmi Bencés Gimnázium tanulója jelenleg a rákos áttétek kialakulásának megelőzésén dolgozik, mégpedig úgy, hogy számítógépes szimulációs kísérleteket futtat, melyek eredményeit egy jelátviteli hálózatba építi be. Április elején hatalmas áttörést ért el. A szimulációban felfedezett egy módszert, amivel elméletileg meggátolható az áttétek képződése a daganatos megbetegedéseknél.

“Egy új fehérjét találtam, ami egy lehetséges gyógyszercélpont. Fontos megjegyezni, hogy ez csak számítógép-alapú adat, úgyhogy még gyakorlatban is alátámasztásra szorul”

– mondta el az RTL Klub híradójának.

A gimnazista tavaly januárban került kapcsolatba a rákkutatással, amikor beválogatták a Nemzetközi Kémiai Torna magyar delegációjába. Itt nyílt lehetősége arra, hogy csatlakozzon Csermely Péter professzor, hálózatkutatással foglalkozó kutatócsoportjához a Semmelweis egyetemen. A magyar és külföldi professzorokból, orvostanhallgatókból álló kutatócsoportnak ő a legfiatalabb tagja.

Családja nagyon büszke rá, bár a híradónak nyilatkozó édesanya szerint fia nem “csodagyerek”, csupán rendkívül céltudatos. Már három évesen eltökélte, orvos akar lenni, és azóta ezért küzd.

A gimnazista elárulta, úgy gondolja, ahhoz hogy jó orvos legyen, nem csak a tananyagot kell jól tudni, hanem a pályához szükséges emberi értékeknek is a birtokában kell lenni.

Erik hamarosan egy innovációs versenyen is elindul felfedezésével. A jövőben pedig egy biotechnológiai cég megvizsgálja eredményeit, és elbíráljam érdemes-e tovább fejleszteni és valóban fel lehet-e használni a tumoros áttétek kezelésében. A laboratóriumi tesztelések azonban akár még évekig is elhúzódhatnak.

 

További híreink

Sátánista Egyház körmenetet tartott Trump ellen

Kiss Albert

Ünnepi állománygyűléssel köszöntötték a magyar honvédelem napját

Varga Lilla

A világban 11,5 millióhoz közelít a fertőzöttek száma, a gyógyultaké meghaladta a 6,1 milliót

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen