6.8 C
Budapest
2022. december 7., szerda
Magyar Jelen
BűnügyKiemelt

Több mint féltucat betörés, legalább 16 milliós zsákmány

Hét helyszínen elkövetett bűncselekmény-sorozattal gyanúsítható jelenleg az a csapat, amelynek tagjait a Terrorelhárítási Központ műveleti egységeinek közreműködésével fogták el. Az ügy mellékvágányaként a banda egyes tagjait illegális szerrel ellátó kereskedőt is lekapcsolták.

Egy időben hét különböző – fővárosi és Pest megyei – helyszínen, esélyt sem adva a menekülésre, 2020. szeptember 30-án hajnalban ütöttek rajta a célszemélyeken. Az összehangolt akció előkészítésében, realizálásában a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi és rendészeti állományán kívül jelentős szerepet játszottak a Budapesti Rendőr-főkapitányság, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai, valamint a Ceglédi Járási Ügyészség vezető ügyésze is. Hét embert előállítottak, közülük ötöt a betörésekkel összefüggésben gyanúsítottként kihallgattak. Az egyik elfogott az a 36 éves valkói férfi, akitől a balhék előtt illegális anyagot szereztek az egyes bandatagok.

A gyanú szerint a betöréssorozatot elkövető férfiakon túl a 42 éves, gyöngyösi illetőségű P.-né P. Annamária társai ruháinak elrejtésében, lecserélésében nyújtott segítséget.

A banda aktív tagjai közül a 45 éves B. Sándor, a 30 éves M. Gyula, valamint a 39 éves N. Gyula terhére – a nyomozás jelenlegi állása szerint – hét betörés róható, negyedik társukat, a 42 éves R. Károlyt jelenleg egy bűncselekménnyel gyanúsítják. Ugyancsak egy lopással hozható összefüggésbe a 22 éves M. Márknak, akit a Terrorelhárítási Központ műveleti egységei 2020. október 1-jén hajnalban fogtak el.

A Pest, illetve Bács-Kiskun megyei helyszíneken elsősorban páncélszekrényekre utazó csapat nagy teljesítményű, nem sajnált, nehezített, hegyen-völgyön keresztül vezető utakat is bíró járművel érkezett a kiszemelt üzemhez, bolthoz, áruházhoz. Míg egyikük a kocsiban várakozott, társai ajtók, rácsok feszítésével bejutottak az irodahelyiségekbe, ahonnan aztán vagy bontatlanul elvitték a széfet, vagy helyben roncsolva kinyitották, és a tartalmával menekültek. Előfordult, hogy nem boldogultak a páncélszekrényekkel. Az egyik élelmiszer-üzletlánc két boltját is meglátogatták, a ceglédi helyről közel 16 millió forint helyett zsákmány nélkül menekültek, a dunaharaszti üzletből 123.300 forintot markoltak, miközben közel 17 milliót megóvott a masszív trezor. Egy isaszegi helyszínről azonban sikerült egy 12 millió forintot tartalmazó páncélszekrénnyel elmenekülniük.

A gyanúsítottak a hozzájuk köthető több mint féltucat betörés alkalmával 16 millió forintot meghaladó pénzt zsákmányoltak, a veszélyeztetett érték közel 34 millió, az okozott rongálási kár legalább 2 millió forint.

A betörők utáni felderítői munka közben esett be információ arról, hogy az elkövetők a balhék előtt szívesen vásárolnak egy valkói autószerelő műhelyből illegális szert. Egy rendőri egység ott is látogatást tett. A 36 éves árust elfogták, egy ott tárolt motorkerékpár ülés alatti tárolórekeszébe rejtett ételhordóban 359 gramm kábítószergyanús port találtak.

A Pest megyei rendőrök lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vették B. Sándort, M. Gyulát, N. Gyulát, R. Károlyt, P.-né P. Annamáriát, és M. Márkot, egyben kezdeményezik letartóztatásukat. Velük szemben a további eljárást a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya folytatja le.

A 36 éves, kábítószer-kereskedelem bűntettének megalapozott gyanúja miatt kihallgatott, és őrizetbe vett férfi ellen a további eljárást a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya folytatja le, egyben kezdeményezik letartóztatását.

(police.hu)

További híreink

Iraki embercsempészek lőttek magyar rendőrökre Pest megyében

Irányi Dániel

Meghosszabbították Gyömrő polgármesterének előzetes letartóztatását

Irányi Dániel

Fényes nappal raboltak ki egy idős nőt Budapesten

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben