36.3 C
Budapest
2021. június 23., szerda
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Több mint kétszáz fertőzött az új leszboszi migránstáborban

A múlt héten felgyújtott, és porig égett móriai migránstáborból most kilencezren költöztek át egy új telepre. A koronavírussal fertőzőtt személyeket izolálják. 

Eddig mintegy kilencezren költöztek át a leégett móriai menekülttáborból a Kara Tepében kialakított új sátortáborba, köztük 213 koronavírus-fertőzött, akiket egy félreeső táborrészben elkülönítettek – számolt be a görög hírügynökség (ANA-MPA) szombaton. A migránsok mindegyikét regisztrálták, hogy megkezdődhessen menedékjogi eljárásuk. Emellett az új típusú koronavírusra is tesztelték őket, és a fertőzötteket izolálták.
Ismert, a túlzsúfolt móriai tábor múlt héten égett le.  A tűz miatt 12 ezer ember maradt fedél nélkül. A görög hatóságok szerint a tábor lakóinak egy kis csoportja gyújtotta fel a létesítményt, akiket feldühített, hogy a koronavírus-járvány terjedése miatt szigorú kijárási korlátozásokkal sújtották őket. Az üggyel kapcsolatban hat afgán állampolgárt, köztük két kiskorút vettek őrizetbe. Őket szombaton, illetve hétfőn hallgatják ki.
Az utcák, ahol az emberek a móriai tábor leégése óta éltek, újra szabaddá váltak a közlekedés számára, hétfőtől pedig a környékbeli üzletek is kinyitnak – számolt be egy leszboszi hírportál. A hatóságok megtisztítják és fertőtlenítik a térséget.
Az új, mintegy nyolcezer férőhelyes sátortáborba csütörtökön kezdték meg a migránsok átköltöztetését.
Humanitárius szervezetek kifogásolják, hogy az új sátortáborban az emberek nem jutnak megfelelő egészségügyi ellátáshoz, és – számos érintett migránssal együtt – azt követelik az athéni kormánytól, hogy szállítsák az embereket inkább a görög szárazföldre.
A görög hatóságok viszont a Törökországgal 2016-ban megkötött megállapodáshoz tartják magukat, amelynek értelmében a migránsoknak mindaddig a szigeteken kell várakozniuk, amíg a menekültügyi eljárásuk le nem zárul. Akinek a kérvényét elutasítják, visszaküldik Törökországba.

(MTI)

 

További híreink

Elszámoltatás: Végrehajtó, politikus a kínpadon

Varga Lilla

Késelés Birminghamben, egy ember meghalt, heten megsérültek

Irányi Dániel

Bemutatták a Mi Hazánk budapesti elnökét és programját

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben