35.2 C
Budapest
2022. augusztus 17., szerda
Magyar Jelen
BelföldHírek

Történelemtanárok egyesülete: A magyar katonák nem hősök

Történelemtanárok Egyletének elnöke szerint az a baj, hogy a magyar katonákat hősként említi a NAT (nemzeti alaptanterv)Tanulságos összeállítással jelentkezett a 24.hu a Népszava nyomán, amelyben a független-objektív sajtótermék oktatási szakembereket szólaltatott meg az elkészült Nemzeti Alaptantervvel kapcsolatban. A magasívű gondolatokkal fűszerezett vélemények között igazi “gyöngyszemekre” is bukkantunk. Ilyen például az a kritika, mely szerint:

“a törökökkel folytatott háború magyar katonáit hősökként emlegeti a szöveg, vagyis automatikusan minősíti őket, nem hagyja meg a szabadságot, hogy a diák jusson el a megfelelő következtetésre.”

És ez még nem minden!
Hiába kérték halasztást szakmai körökből, a módosított NAT felmenő rendszerben a 2020/2021-es tanévtől lép életbe – sajnálkozik a Népszavában egy oktatáskutató, aki arról is beszélt, hogy “a történelem területén egyértelmű indoktrinációs szemlélet jelenik meg, vagyis egy ideológiának, egy világlátásnak rendeli alá az oktatást.” Hozzáteszi: a modern pedagógia nem ilyen. Véleménye szerint különböző társadalmi alternatívákat, értékrendeket kellene bemutatni, a diákoknak pedig azt kellene megtanítani, hogyan alakítsák ki saját identitásukat. Nem meglepő, hogy problémásnak tekinti azt, hogy

“a szöveg alapvetésében említést sem tesznek az európai, illetve egyetemes kulturális hagyományokról”.

Az új NAT kiemelten kezeli a honvédelmet és a hadtörténetet, ezek a rendszerváltás óta eddig nem kaptak ilyen nagy súlyt
– írja a Népszava nyomán a 24.hu, amely az összeállításban Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének elnökének véleményét is kiemeli:

“az anyagban nagyon erősen megjelenik egyfajta kötelező értékrend, ennek következtében egyes helyeken tendenciózusan eltorzítja a történelmet. Például az Árpád-korból csak a győztes csatákat kell tanítani, a veszteseket nem. A törökökkel folytatott háború magyar katonáit hősökként emlegeti a szövet, vagyis automatikusan minősíti őket, nem hagyja meg a szabadságot, hogy a diák jusson el a megfelelő következtetésre.”

A Magyartanárok Egyesületének tagja, Schiller Mariann is rossz véleménnyel van az új NAT-ról. Az alaptanterv rettenetesen részletezett, zsúfolt, több mű szerepel benne, mint ahány óra.

“Az alaptantervben nincs benne Kertész Imre, az egyetlen magyar Nobel-díjas író, de benne van Wass Albert és Herczeg Ferenc, utóbbi olyan súlyú író lett az új NAT-ban, mint Arany János, kötelező életművel, regénnyel.”

A tanár csak végrehajtó marad az új NAT-ban, ha azt betartja
– ezt Keisz Ágoston, az Elte Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumának tanára tette hozzá.

Forrás: Pestisracok.hu

További híreink

„Ha nem hozol cigit, kiverem az összes fogad” – félelem és rettegés Kertvárosban

Gabay Dorka

Mindenhol béremelést követelnek a magyar dolgozók

Kemény János

Törvénnyel tiltaná ki a közéletből Gyurcsány Ferencet a Mi Hazánk

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben