15 C
Budapest
2021. szeptember 29., szerda
Magyar Jelen
Hírek Kiemelt Külföld

Törvénnyel tiltaná a politikusok törlését a közösségi oldalakról Florida állam

A Facebook, a Twitter és a YouTube pénzbírsággal sújtható, ha kitiltanak vagy korlátoznak politikai jelölteket az általuk üzemeltetett közösségi média felületekről. A floridai törvényhozás által elfogadott törvényjavaslat azonban bizonyos lobbisták szerint alkotmányellenes.

A republikánus vezetésű Florida lehet az első olyan állam az USA-ban, ahol büntetni fogják azokat a közösségi médiavállalatokat, akik az ország Alkotmányát és törvényeit semmibe véve, önkényes, politikai alapú cenzúrát alkalmaznak megválasztott politikusokkal szemben.

Az elfogadott törvényjavaslat értelmében ugyanis büntetni fogják azokat a techóriásokat, akik politikusokat tiltanak ki a felületükről.

A törvényjavaslatot Ron DeSantis republikánus kormányzó már korábban is teljes mellszélességgel támogatta, így várhatóan aláírja majd a jogszabályt. Azonban ezt követően még nem léphet hatályba, ugyanis a Facebook és társai lobbiköre az elfogás után bíróságon fogja megtámadni a javaslatot. Az érvelésükhöz pedig igazán vastag bőr kell:

a “szakmai csoport” szerint ugyanis a törvénytervezet sérti a vállalatok első alkotmányos szólásszabadságát.

A republikánusok tisztességtelen cenzúrának nevezték a közösségi médiatilalmakat, melyekkel szerintük a Facebook, a Twitter és a Google aktívan beavatkozott az amerikai elnökválasztásba és befolyásolta annak kimenetelét.

Clarence Thomas, a Legfelsőbb Bíróság tagja ezzel kapcsolatban egy véleményében azt írta, hogy

a törvényhozóknak indokolt lehet, ha törvényeket fogadnak el, amelyek előírják, hogy a közösségi médiában minden nézetet közvetíteni kell.

A floridai törvényjavaslat megtiltaná a közösségi médiavállalatoknak, hogy tudatosan “deplatformáljanak” politikai jelölteket, ami azt jelenti, hogy egy szolgáltatás nem törölhet vagy tilthat “véglegesen” egy jelöltet. A legfeljebb 14 napos felfüggesztés továbbra is megengedett lenne, és a szolgáltatás eltávolíthatná a feltételeket sértő egyes bejegyzéseket.

Annak érdekében, hogy a techóriások ne tehessék meg, hogy például két hónappal a választások előtt mindig “csak 14 napra” tiltogassák a nekik nem tetsző jelöltet a kampány végéig, a törvényhozók kidolgoztak egy megoldást. E szerint

az állam választási bizottságát feljogosítaná arra, hogy a közösségi médiavállalatokra napi 250 ezer dolláros bírságot szabjon ki az államban induló jelöltek esetében, illetve napi 25 ezer dolláros bírságot más jelöltek esetében, ha a vállalat tevékenységei sértik a törvényt, amely azt is előírja, hogy a cenzoroknak tájékoztatást kell nyújtaniuk a törlésekről és következetesen kell alkalmazniuk a szabályokat.

Az első javaslatban a bírságok jóval alacsonyabbak voltak, ám a floridai képviselőház úgy érezte, a techóriások bevételeit figyelembe véve, indokolt az összeg emelése.

A floridai képviselőház 77-38 arányban, a szenátus 23-17 arányban szavazta meg a törvényjavaslatot.

A kezdeményezés mindenképpen üdvözlendő, ám igencsak megkésett. Mikor a republikánusok voltak hatalmon, nem mertek szembe menni a techóriásokkal, mert tartottak azok bosszújától. Ők pedig nem felejtették el kimutatni hálájukat azzal, hogy hozzásegítették a demokratákat egy elsöprő győzelemhez, s immáron nem csak az elnököt adják, de ők vannak többségben mind a képviselőházban, mind a szenátusban.

Vagyis, ha hatályba is lép a törvénytervezet (ami előtt még egy nagyon kemény bírósági küzdelem is áll, hiszen a techóriások rendkívüli lobbierővel bírnak), akkor is maximum a még republikánus irányítás alatt lévő államok veszik majd át, de ott sem garantáltan az összes.

nbcnews.hu nyomán – fotó: bradenton.com

További híreink

Lázár János: Fognak még hallani rólam

Faragó Dániel

Bemutatkozott a Mi Hazánk képviselőjelöltje Tiszaföldváron

Faragó Dániel

Változások jöhetnek az amerikai választási rendszerben

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen