21.7 C
Budapest
2022. május 18., szerda
Magyar Jelen
Kárpát-haza Kiemelt

Tovább folytatják a vizsgálatot az úzvölgyi katonatemetőnél történt erőszakos cselekmények ügyében

A legfőbb ügyészség folytatja a vizsgálatot az úzvölgyi katonatemetőnél 2019. június 6-án történt erőszakos cselekmények ügyében – közölte az intézmény az RFI Románia megkeresésére, részletekkel azonban nem szolgáltak. A Mikó Imre Jogvédő Szolgálat ügyvédje reméli, a nyomozás gyorsan lezárul, az ügy pedig bíróság elé kerül. 

Az ügy – mint ismeretes – azt követően került a legfőbb ügyészség elé, hogy előbb a moinești-i ügyészség tavaly februárban vádemelés nélkül lezárta a nyomozást az ügyben – írja a Krónikaonline.ro.

A döntés élénk visszhangot váltott ki, miután az ügyész kizárólag román tanúkat hallgatott meg, és nem vélte például gyűlöletre vagy diszkriminációra való uszításnak a temetőnél skandált „kifele a magyarokkal az országból!” jelszót.

A Krónika szerint a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat fellebbezett az ügyészi határozat ellen, ám a moinești-i ügyészség vezetője is ugyanarra a következtetésre jutott, mint beosztottja. A jogvédő szolgálat panasza nyomán viszont az ügy bíróságra került, a moinești-i bíróság pedig december 10-ei jogerős határozatában érvénytelenítette a városi ügyészség rendeletét.

A bíróság ugyanakkor jogerősen elrendelte a kivizsgálás folytatását. Amint

a határozat kivonatában szerepel, tovább kell folytatni a kivizsgálást a rongálás ügyében, a gyűlöletre és diszkriminációra való uszítás ügyében, valamint a csendháborítás ügyében, nem kell folytatni ugyanakkor a nyomozást a sírgyalázás ügyében.

A legfőbb ügyészség szerdán, az RFI Románia megkeresésére mindössze annyi tájékoztatást adott, hogy azt követően vették át az ügyet, hogy más megkeresett ügyészségek közölték, nem az ő hatáskörük az ügy kivizsgálása – közli a hírportál.

Kis Júlia, a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat ügyvédje az RFI-nek úgy nyilatkozott, nem volt tudomásuk arról, hogy az ügy a legfőbb ügyészség elé került, de reméli, hogy a nyomozás gyorsan lezárul.

„Nem vizsgálták ki korrekt módon, elégségesen a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat és más személyek által benyújtott panaszokat. Valamennyi bűncselekmény kapcsán lezárták az ügyet anélkül, hogy a minimális nyomozást lefolytatták volna, nem gyűjtötték be a kért bizonyítékokat, holott nagyon sok anyag nyilvános volt. Másrészt nagyon sok anyagot, felvételt, cikket a nyomozóhatóságok rendelkezésére bocsátottak. Mindenféle bizonyítékot, amelyeket véleményünk szerint nem vizsgáltak meg. Vagy ha igen, akkor nagyon felületesen kezelték azokat” – fogalmazott az ügyvéd, aki reméli, hogy ezúttal meg fog történni vádemelés, és az ügy bíróság elé kerül.

Mint ismeretes, a Bákó megyei Dormánfalva város önkormányzata 2019 áprilisában önkényesen román parcellát alakított ki a Hargita és Bákó megye határán fekvő katonatemetőben, amelyet korábban a székelyföldi Csíkszentmárton község gondozott. Abban az évben

a hősök napján, június 6-án több ezer román megemlékező erőszakkal nyomult be a temetőbe, hogy részt vegyen a román parcella és emlékmű román ortodox felszentelésén, miután székelyek élőlánccal próbálták megakadályozni ezt.

Az akkor történtek több főszereplője, élükön George Simionnal, azóta bejutott a román parlamentbe.

(Fotó: szekelyhon.ro/Pinti Attila)

További híreink

25 éve jelent meg az Internet Explorer

Dunai Tibor

Szelim lett Magyarország első újszülöttje 2022-ben

Irányi Dániel

Napokra magára hagyta három éves gyermekét, mert bulizni támadt kedve

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen