11.7 C
Budapest
2020. október 24., szombat
Magyar Jelen
Hírek Kiemelt Külföld

Trump: ha nyerek, tárgyalhatunk a harmadik ciklusról

Trump, Nevadában tartott beszéde során elárulta, ha idén újra megválasztják Amerika elnökének, akkor négy év múlva, 2024-ben ismét megméretteti magát – írja a Daily Mail.

Donald Trump beszédében megígérte, ha győz, “tárgyalni fog” egy újabb négy évről, mert győzelmével a választói “feljogosítják rá”.

Ez az Egyesült Államok történelmében példátlan felvetésnek számít, hiszen mióta világ a világ minden elnök elfogadta, hogy maximum két ciklust tölthet a Fehér Házban, utána szépen félre kell állnia.

Trump valószínűleg úgy érzi, rajta kívül nincs egyetlen olyan jelölt sem a republikánus oldalon, aki tovább vinné, amit ő képvisel, ezért úgy gondolja, az a legbiztosabb, ha ő marad.

A “két ciklus hagyománya” még George Washington és Thomas Jefferson regnálása idején alakult ki, akkoriban erről azonban semmiféle törvény nem született. Így történhetett meg az, hogy Franklin Delano Roosevelt 1932 és 1936 után 1940-ben és ’44-ben is indult a választásokon, és mind a négy alkalommal megválasztották az Egyesült Államok elnökének.

1951-ben viszont a 22. módosítás már írásban rögzítette, hogy egy elnök mindössze két ciklust tölthet ki, vagyis ha Trump valóban szeretne 12 évig az USA elnöke lenni, akkor Alkotmányt kell módosítania, ami nem lesz egy egyszerű feladat, tekintve, hogy ellenlábasa a Republikánus Párton belül is akad bőven. Mindenesetre már maga a felvetés alkalmas volt arra, hogy rengeteg tradicionalista haja égnek álljon.

Fotó: Ethan Miller / Getty Images

Kapcsolódó híreink

Összetűzések Párizsban, öröm Marseille-ben

Szabó Norbert

Trianon 100 – Emlékülést tart az Országgyűlés

Szabó Norbert

Fülöp Erik: nem ehetnek több kutyát Kínában

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben