21.9 C
Budapest
2020. szeptember 19., szombat
Magyar Jelen
Belföld Hírek Kiemelt

Túlárazva vették a rendőrségnek, de Szijjártónak is megtetszett, így hát repked a helikopterrel

A külügyminiszter az utóbbi időben többször használta azt a bőrülésekkel berendezett rendőrségi helikoptert, amely az EP-választási kampányban határszemlét tartó Matteo Salvinit is szállította. Az MD 902-es helikoptereket három éve vette a Belügyminisztérium jócskán túlárazva a rendőrség számára, és bár az ORFK szerint az összes gép ellát szolgálati feladatokat is, a VIP-kabin ilyen esetekben jókora átalakításra szorulhat – vette észre a 24.hu.

Szijjártó Péter szeptember 4-én a fent említett helikopterrel érkezett a román-magyar (gúny)határra, ahol egy határátkelő-átadáson mondott beszédet. A külügyminiszter egyáltalán nem érezte visszásnak a Police feliratú (de a szokásos rendőrségi színek helyett szürkére festett) McDonnell Douglas igénybevételét. A Facebook-oldalán meg is osztott egy videót a helikopterezésről. A vágóképeken jól látszik, amint a gép leszáll Nagykerekiben, majd a landolás után a külügyminiszter úr vidámon kipattan belőle.

Szijjártó másfél hónappal korábban, július 14-én szintén igénybe vette a helikoptert, akkor egy “sürgős” üzemlátogatás ürügyén. Elküldette a szolgálati Mercedesét, hogy a repülés után a Szekszárd melletti Őcsényben átszállhasson, és a 15 kilométerre fekvő Tolna felé vegye az irányt.

Az adriai luxusjachtozása miatt a sajtó kereszttűzében lévő miniszter magyarázatképpen szoros napirendjére hivatkozott. Azt állította, aznap Budapesten találkozott a Shell vezetőivel, majd a határátkelő adása után elment Nagyváradra a romániai önkormányzati választáson induló RMDSZ-es jelöltekhez, Berettyóújfaluban pedig bejelentetett egy 500 millió forintos beruházást. A kormánypártra jellemző arroganciával hozzátette:

Minimális földrajzi tudással belátható, hogy ehhez a naphoz kellett a helikopteres segítség is.

Nem most kezdte

A külügyminiszter nem először került a figyelem központjába helikopterezés miatt. Tavaly egy országgyűlési képviselő adatkérésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium azt közölte, hogy

2014 októbere és 2019 novembere között a miniszter tizenkét esetben vett igénybe helikoptert, és többször külföldre, például Belgrádba is a rendőrség gépével repült.

Tavaly például egy japán tulajdonú üzem alapkőletételére is repülnie “kellett”. A tárca indokolása szerint a miniszternek akkor is elhúzódó fontos tárgyalásai voltak, és csak 20 perce maradt, hogy leérjen Nyergesújfaluba, így nem volt más választása, mint a helikopter.

A fellelhető tudósítások és fotók alapján Szijjártó rendszeresen a rendőrség R900-as lajstromszámú MD-902-es típusú helikopterét használta.

Rendőrségi, vagy kormánygép? 

Noha az R900-ast rendőrségi beszerzés keretében vásárolták, ennek ellenére a szükséges technikai berendezések helyett az utastér a maga kárpitozott bőrüléseivel inkább tűnik egy kényelmes magángépnek. Ráadásul a McDonnell Douglas kínálatában ez a repülő limuzin, az úgynevezett luxury cabin interior kategóriába tartozó változat. A reklámfotón is olyan bőrülések láthatóak, mint a Szijjártó által közzétett videón.

Ennek ellenére az Országos Rendőr-főkapitányság a 24.hu megkeresésre azt írta:

a rendőrség helikopterflottájában nincs VIP szállításra kialakított MD902-es helikopter. Egy helikopter belső elrendezése alakítható ki az ülések egy részének cseréjével úgy, hogy magasabb komfortérzetet keltsen. Ez a helikopter egyébként ugyanolyan szolgálati feladatokat lát el, mint a flotta másik tíz helikoptere.

Noha, azt el kell ismerni, az MD-902-hez hasonlóan az R900-as hátsó kabin berendezése is funkciói szerint alakítható, azért az kifejezetten érdekes, hogy mikor egy-egy kormányzati szereplő igénybe szeretné venni – akár egy hirtelen jött, váratlan utazás keretében is -, akkor az valahogy mindig készen áll a maga luxusüléseivel.

Az R900-as beszerzése

Az R900-as 20 év használat után került hazánkba. Egyike volt annak az öt használt MD-902 Explorernek, amelyet a Belügyminisztérium 2016-ban vásárolt meg 13,6 millió euróért, azaz hozzávetőleg 4 milliárd forintért.

A közbeszerzés nélkül vásárolt helikopterek darabjáért 800 millió forintot fizetett a kormány, noha az eladó, Németország Baden-Württemberg tartománya valójában csak 4,8 millió eurót kért a a flottából kivont járművekért. A maradék 8,8 millió eurót egy cseh cég vágta zsebre.

A külügyminisztérium arra a kérdésre, fizetett-e, és ha igen, mennyit a helikopter használatáért, nem válaszolt.

Az ügymenet kísérteties hasonlóságot mutat az Airbus A319-esek beszerzésével. Ezen repülőgépeket papíron a Magyar Honvédség számára vásárolták, csapatszállítási feladatokra, ám mind a miniszterelnök, mind a kormánydelegációk előszeretettel repkednek vele. Két éve például maga Orbán Viktor vette igénybe, mikor Izraelbe látogatott.

(24.hu nyomán – Fotó: Facebook)

 

Kapcsolódó híreink

Trianoni ünnepnappá nyilvánítaná a román kormány június 4-ét

Szabó Norbert

Török belügyminiszter: Eddig csaknem 118 ezer migráns hagyta el az országot az EU irányába

Szabó Norbert

Nagy csend az ÖRO aláírásgyűjtése körül, amit a Mi Hazánk betiltásáért kezdeményeztek

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben