2.5 C
Budapest
2022. november 29., kedd
Magyar Jelen
HírekKülföld

Tűzérségi lőgyakorlatot tartott Észak-Korea

A Távol-Keleten is eszkalálódik a helyzet.

Az észak-koreai lőgyakorlat csütörtökön nem sokkal éjfél előtt kezdődött. A dél-koreai hadsereg arról számolt be, hogy több mint 80 tüzérségi lövedéket észlelt, amelyeket Észak-Korea a tengerbe lőtt. Szöul szerint Phenjan megsértett egy 2018-as Korea-közi megállapodást.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter és Li Dzsong Szup dél-koreai védelmi miniszter washingtoni találkozóján a két ország közös nyilatkozatban tett ígéretet arra, hogy új intézkedéseket keresnek a szövetség “eltökéltségének és képességeinek” demonstrálására az ismételt észak-koreai provokációkat követően.

A feszültség tovább fokozódott a térségben azzal, hogy Észak-Korea idén rekordszámú rakétakísérletet hajtott végre, köztük csak szerdán legalább 23-at, és csütörtökön többek között egy interkontinentális rakétával is.

Egy magas rangú amerikai kormányzati tisztviselő csütörtökön azt mondta, hogy bár az Egyesült Államok már májusban közölte, hogy Észak-Korea 2017 óta először nukleáris kísérletekre készül, egyelőre nem tudni, hogy azt mikor hajtja végre.

Az Egyesült Államok úgy véli, Kínának és Oroszországnak van befolyása arra, hogy meggyőzze Észak-Koreát, ne kezdjen újabb atombomba-kísérletekbe – mondta a tisztviselő.

Diplomaták szerint Washington kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy pénteken nyilvános ülést tartson Észak-Korea ügyében, ezt a kérést a tanács többi tagja, Nagy-Britannia, Franciaország, Albánia, Írország és Norvégia is támogatta.

Az elmúlt években a 15 tagú tanács megosztott volt abban a kérdésben, hogy miként kezelje Észak-Koreát. Májusban Kína és Oroszország megvétózta az Egyesült Államok indítványát, hogy újabb szankciókat vezessenek be az észak-koreai rakétakísérletekre válaszul.

Ezzel egy időben Phenjan elítélte az Egyesült Államok és Dél-Korea térségbeli hadgyakorlatait.

(MTI)

 

Twitter– és Telegram-csatornáinkra feliratkozva egyetlen hírről sem maradsz le!

További híreink

Egerben így köszöntötték az adventi időszakot

Kemény János

“A 2023-as ülésszakon jóváhagyjuk a NATO-csatlakozást”

Kemény János

Elfogyott a “kitartás” – a Momentum kecskeméti képviselője is Gyucsányékhoz igazolt

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben