22.2 C
Budapest
2022. július 4., hétfő
Magyar Jelen
Kárpát-haza

Új kiadvány mutatja be a felvidéki Gömör és Nógrád régiók értékeit

Újabb kötettel gazdagodott a Pro Scholis és az SZMPSZ Rimaszombati Regionális Pedagógiai Központja által megjelentetett regionális értékeket tartalmazó kiadványok sorozata. Az idei kiadvány a térség tradicionális gasztronómiáját mutatja be Hagyományos gömöri és nógrádi falatok címmel.

A rimaszombati Tompa Mihály Alapiskola tornatermét 2019. június 7-én a gömöri és a nógrádi alap-és középiskolai tanulók töltötték meg, hogy meghívják egymást egy régiós sétára, melynek célja Gömör és Nógrád szellemi értékeinek, hagyományainak, természeti kincseinek a bemutatása volt a Megmutatjuk, megéri! projektnap keretén belül. Az akkor bemutatott értékek egy része most kiadvány formájában látott napvilágot.

A Pro scholis és az SZMPSZ Rimaszombati Regionális Pedagógiai Központja közös szervezésében a sorban a 12. pedagógiai projekt értékösszefoglaló projektként zárult, aminek központi gondolata az volt, mi az amit a világnak érdemes megmutatnunk Gömörből és Nógrádból – Gömör és Nógrád helyi értékei, természeti kincsei, szellemi és kulturális öröksége címmel –, azt a több hónapos kutató munka során összegyűjtjük, közzé tesszük, bemutatjuk egymás erősítésére, önbecsülésünk izmosítására.

A pedagógiai projektben 17 iskola prezentálta a témában saját kutatásainak eredményét 15-20 percben.

A projektnapon két kíváncsi turista segítségével ismerkedett a mintegy 300 résztvevő és meghívott kedves vendég a történelmi táj kultúrkincseivel, megőrzésre érdemes szellemi értékeivel, természeti adottságaival, páratlan művelődéstörténeti gazdagságával.

Vendégeink között örömmel üdvözöltük többek között Czimbalmosné Molnár Évát, a Nemzetpolitikai Államtitkárság Felvidéki Főosztály főosztályvezetőjét, valamint a régió iskoláinak igazgatóit, akik tanúi lehettek tehetséges tanítványaik élményt teremtő munkájának, illetve megtapasztalták azt a vibráló atmoszférát, amit az egyes projekttermékek bemutatása váltott ki a hallgatóságból – idézi fel Ádám Zita, a Pro Scholis társaság elnöke.

img_0363.jpg

A pedagógiai projektet két szorgalmi feladat is gazdagította: a témán belül az egyes iskolák által kutatott téma feldolgozott anyagának bemutatása egy-egy értéktabló elkészítésével, valamint a gömöri/nógrádi hagyományos ételeket összefoglaló színes lapozó, leporellószerű összefoglaló. Már a 12. projektnap előkészítése szakaszában megszületett a gondolat, hogy támogatással akár értékes kiadvánnyá is bővülhetne az összegyűjtött anyagot. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázatára benyújtott tervezet támogatást nyert. 2020-ban tehát újabb kiadvánnyal gazdagodott immár a régió értékeit tartalmazó kiadványok sorozata Hagyományos gömöri és nógrádi falatok címmel.

A tartalmas kiadvány bevezetőjében ezt olvashatjuk: „Értékét és egyediségét mindenképpen az adja, hogy 10-15 éves projektes tanulók kutatták fel, válogatták össze szülőfalujuk, iskolájuk településének gömöri, nógrádi és a településre jellemző ételeit… „ Célja a gömöri és a nógrádi régió értékeinek, kincseinek, hagyományainak, egyediségének felkutatása volt, mindaz, amit Európának, egymásnak értékként, többletként másoknak is meg szeretnénk mutatni. Évszázadok hosszú sora emberi tevékenységnek, a táj alakulásának, a természettel, az egymással való együttélésnek nyomait viseli magán ember, közösség, környezet, hagyomány. A szellemi és épített örökség nem csak a tájat alakította, gyarapította, gondozta, hanem a régióban élők személyiségét, életét is meghatározta, egyedi bélyeget nyomott lelkületükbe, alakította és formálta viszonyukat a tájhoz, szoros kötődést alakított ember és ember, táj, épületek, kulturális intézmények, értékek súlyának megítélése között. Gömör és Nógrád a magyar művelődéstörténet kincsestára, tájékszer, akár Toscána is lehetne, ha a bőkezű természettel való együttélés, a táj szeretete találkozna az itt élők alkotó figyelmével, tevékenységével. A felnevelő szülőföld ízei, terményeinek színpompája, egyedi zamata, a munkás ember furfangja, (hogy testét és szellemét életben tartsa, munkára fogja), a gömöri ember találékonysága, ízlése, ízvilága mind-mind a régió szellemi, dologi, tárgyi értéktárházának kincse. Az ősöktől kapott évszázados hagyomány és adottság ez, mélyen a tudatalattiba égve, az érzékszervek idegrostjaiba épülve ösztönösen tárul fel a létfenntartás érdekében. (…)”

A színes kiadvány külön értéke, hogy teljes egészében bemutatja a pedagógiai projekt értékteremtésének folyamatát, a tehetséges tanulók alkotó munkáját, az őket irányító pedagógusok elkötelezettségét a tájhaza tisztelete, értékeinek megbecsülése iránt.

A Pro Scholis által kiadott könyv minden iskola projektjét, jellegzetes ételreceptjeit külön-külön mutatja be képekkel szemléltetve. A bemutatásnak keretet ad az iskola környezetének megismerése, az értéktabló gazdagságának bemutatása, a projektben dolgozó csapatok közös képe, névsora a munkát vezető pedagógusok nevének feltüntetésével.

A mintegy száz oldalas könyv Gömör és Nógrád hagyományos ízértékeinek állít maradandó emléket bemutatva a történelmi tájban élő magyar iskolák folyamatos értékteremtő tevékenységét. A projekt és minden abból eredő termék a közös munka élménye, aminek lenyomata a személyiséget gazdagítja, ami révén a tanuló felismeri a munka lényegét: amivé lehet válni általa.

img_0349.jpg

Gömör és Nógrád megismerését az ízeken keresztül is érdemes megkísérelni, az élmény és érték az érzékeken keresztül a szívünkbe talál. Aki egyszer megkóstolja ezeket a falatokat, Gömör/Nógrád tájai, dolgos emberei nem engedik el, visszavárják, jobb- és többlétéről odafigyelő házigazda módján gondoskodnak – tette hozzá Ádám Zita.

A gömöri/nógrádi hagyományos ételeket összegyűjtő projekt csapatok névsora: Almágyi Óvoda és Alapiskola, Várgedei Alapiskola, a feledi Szombathy Viktor Alapiskola, a füleki Mocsáry Lajos Alapiskola, Nagydaróci Alapiskola, a rimaszombati Tompa Mihály Alapiskola és Tompa Mihály Református Gimnázium, Bátkai Alapiskola, Nagybalogi Alapiskola, Cakói Alapiskola, Rimaszécsi Alapiskola és Speciális Alapiskola, a tornaljai Kazinczy Ferenc Alapiskola, Sajógömöri Alapiskola, a pelsőci Dénes György Alapiskola, Dernői Alapiskola, valamint a Szádalmási Alapiskola.

(Forrás: ma7.sk – Fotók: ma7.sk/Virsinszky Tamás)

További híreink

Bukarestben kinyitnak az éttermek, bárok, kávézók és a színházak is

Varga Lilla

Magyarország lélegeztetőgépeket adományoz Ukrajnának

Irányi Dániel

Őrző-védő szolgálat alakul Délvidéken a polgárok védelmében a migránsok miatt

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen