22.7 C
Budapest
2022. augusztus 14., vasárnap
Magyar Jelen
Hírek

Új szemléletre van szükség, hogy növekedjen a szakszervezetek tagsága – mondta Lantos János a Spirit FM-en

Ma reggel a Spirit FM Aktuál c. műsorának vendége volt Lantos János, a Mi Hazánk munkaügyi kabinetjének elnöke. A műsorvezető Lampé Ágnes arról kérdezte a Mi Hazánk politikusát, milyen elképzeléseik vannak arról, hogyan lehetne megerősíteni a dolgozói érdekképviselet Magyarországon.

Lantos előbb kiemelte, hogy három fő problémakör van Magyarországon, amely mintegy “megmételyezi a munkavállalók életét”. Bérek tekintetében Európában sereghajtók közé tartozunk, rosszak a munkakörülmények, és gyenge a dolgozói érdekképviselet.

– Egy szemléletes példa, Magyarországon egy munkavállaló amikor munkába áll, senki nem világosítja fel arról, foglalkozása szerint mely szakszervezetek alá tartozik, mi viszont törvényi erővel köteleznénk a munkáltatókat arra, hogy kooperáljanak a szakszervezetekkel, lássák el az új és jelenlegi dolgozóikat kellő információval

– szögezte le Lantos.

Fontosnak tartotta kiemelni, hogy Magyarországon a különböző szakszervezetek tagsága nagyon alacsony, ezért a vezetőiknek is van komoly tennivalója, másrészt – mint fogalmazott – le kell számolni azzal a felfogással is, hogy a dolgozói érdekképviselet jobb- vagy baloldali dolog. Nem tartja jó iránynak, ha ilyen alapon válogatnak a segítségek között, hiszen a Mi Hazánkat sem érdekli, hogy egy munkavállaló milyen beállítottságú, mert ez egy nemzeti sorskérdés. A nemzeti párt munkaügyi kabinetvezetője szerint ilyen szemlélettel növekedhetne a szakszervezeti tagság, és máris nagyobb nyomásgyakorló eszköz lenne kezükben például a kormánnyal szemben, amely az elmúlt 12 évben módszeresen lehetetlenítette el az érdekképviseletet.

A teljes beszélgetés alább meghallgatható (48:22-től):

További híreink

Megjelent a kormányrendelet- elveszítik védettségi igazolványukat az oltatlanok

Faragó Dániel

A magyar jelölttel szemben románt támogat a Momentum

Avar Álmos

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete nem támogatja az oltás kötelezővé tételét

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben