15 C
Budapest
2021. szeptember 29., szerda
Magyar Jelen
Hírek Kiemelt Külföld

Újabb demonstrációk Franciaország szerte az igazolvány és a kötelező oltás ellen

Ismét tüntetések voltak Franciaországban a védettségi igazolvány, és az oltás kötelezővé tétele ellen. Több helyen összecsapásokra is sor került, három rendőr megsérült, Marseille-ben pedig egy újságírót kaptak el, ami nem meglepő, tekintve, hogy a tüntetők a járványhisztéria cinkosainak tekintik a legolvasottabb lapok bértollnokait. A helyszíni tudósítók jelentései szerint Párizsban a legintenzívebb a helyzet, ahol a rendőrök könnygázt is bevetettek, amire a tüntetők petárdák kilövésével válaszoltak.

Ahogyan korábban a szélsőliberális 444 az athéni tüntetések kapcsán, úgy ezúttal a kormánypárti Origo is egyszerűen “oltásellenesekről” írt, azt sugallva, aki a korlátozások és a kísérleti vakcinák kötelezővé tétele ellen emeli fel a hangját, az csak “konteós” lehet.

Jóllehet, a szerkesztőségben már ők is kínosnak érezték, hogy az említett cikket ebben a formában bármelyik balliberális lezáráspárti, oltáspropagandista oldal is lehozhatná, ezért belevitték az “antifa szálat”, hogy lássa a jónép, az értelmetlen korlátozások és az oltás kötelezővé tétele ellen csakis a baloldal megy ki tüntetni.

Ez már csak azért is kifejezetten vicces, mert a felvételeken is látható tömegben nem igazán látni szélsőbalosokat. Ráadásul a klasszikus francia trikolor mellett feltűnik a Szabad Franciák lobogója is, amit francia patrióták használnak előszeretettel, és a liberálisoktól kezdve a szélsőbaloldalig a “felvilágosultak” egyként gyűlölik és undorodnak tőle. Szerintük ugyanis ez a zászló egy “olyan undorító ideának” a megtestesülése, mely szerint “Franciaország a franciáké”.

Macron sem szereti, ha tüntet a nép

A tüntetést a hatóságok nem engedélyezték, ám az emberek többszöri felszólítás után sem voltak hajlandók hazatérni, így a rendőrség oszlatásba kezdett. Párizsban már a kora délutáni órákban összecsaptak a tüntetők és a rendőrök. Eddig összesen három rendőr sérült meg, az egyiket evakuálni kellett, miután eszméletét vesztette. A másik oldal sérültjeiről a lap nem közölt információt.

Párizs utcái valóságos háborús övezetre hasonlítanak, miután a rendőrök megkezdték a tömeg feloszlatását a Bastille-nál.

A megmozdulás főszervezői a tömeg láttán elégedettségüknek adtak hangot, és kijelentették:

jövő hét hétvégén ismét utcára mennek, ha a kormány kitart az oltási igazolvány mellett.

A francia parlament a járvány visszaszorítására hivatkozva fogadta el, hogy hétfőtől oltási igazolványhoz kötik többek között az éttermek látogatását, illetve a belföldi utazást is. Tehát némely tömegközlekedési eszközt sem vehetnek már igénybe az oltatlanok. Emellett kötelezővé tették az egészségügyi dolgozók beoltását is, akiknek szeptember 15-ig kell felvenniük a vakcinát. Augusztus 9-étől pedig újabb szigorításokat vezetnek be. Több régióban vagy éppen Nizzában az utcán is kötelező ismét a maszk, egyes helyeken pedig ismét kijárási tilalom várható.

Az intézkedéseknek azért sincs sok értelme, hiszen számtalan példa mutatja, ezek vajmi kevés szerepet játszanak a vírus terjedésében. Gondoljunk csak a magyar példára: tavaly tavasszal jóformán semmilyen érdemi korlátozás nem volt, mégsem “robbant be a vírus”, ellenben például a téli időszakkal, ahol a legszigorúbb korlátozások időszakában emelkedtek a leginkább a számok. Ezt követte az idei tavasz, a terasznyitások, és sportesemények, amiket szintén nem követett semmiféle “drasztikus emelkedés”. De említhetnénk akár a Mi Hazánk március 15-i tüntetését, ami állítólag a járványidőszak “kellős közepén” került megtartásra, a várva várt “koronavírus berobbanás” azonban ismét elmaradt.

Végezetül pedig a kormánysajtó által dédelgetett karhatalmi erők valódi arca látható ezen a felvételen, amint “eljárnak” a tűzoltókkal szemben, akik szintén a kötelező oltás és a kényszerítés ellen vonultak utcára. Ez azonban Macron egyenruhásainak nagyon nem tetszett.

 

További híreink

Bárkinél lehet hamis pénz

Dunai Tibor

Fradi-címert gyalázó matricák város szerte

Avar Álmos

Görögországban újra megnyitják a középiskolákat

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen