16.9 C
Budapest
2021. szeptember 27., hétfő
Magyar Jelen
Kárpát-haza Kiemelt

Újabb korrupciós per indult 2017-es amerikai útja miatt Liviu Dragnea volt román házelnök ellen

Vádat emelt hétfőn az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) Liviu Dragnea, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) befolyással üzérkedésre való felbujtásért jelenleg három és fél éves szabadságvesztését töltő volt elnöke ellen a Donald Trump korábbi amerikai elnök 2017-es beiktatási ünnepségén való részvétele kapcsán.

A DNA ügyészei kétrendbeli befolyással üzérkedésért és jogosulatlan haszonszerzés miatt állítják bíróság elé a politikust. Vádat emeltek három további személy – köztük Gheorghe Dimitrescu volt parlamenti tanácsadó – ellen is befolyás vásárlása, illetve abban való bűnrészesség miatt – írja a Krónikaonline.ro.

A cikk kitér arra, hogy a vádhatóság szerint egy,

az ügyben gyanúsítottként szereplő üzletember révén Dragnea egy 250 ezer dollár értékű juttatáscsomag kedvezményezettje lett, amely biztosította számára Donald Trump államfő beiktatási ceremóniáján való részvételt.

Ugyanakkor – állítják a nyomozók – a Dragnea által kapott kedvezmények között szerepel egy 30 ezer dollár értékű lobbi- és politikai tanácsadási szolgáltatás pártja számára.

Liviu Dragnea állítólag az ügyben gyanúsított román üzletember javára üzérkedett azzal a befolyással, amelyet a miniszterelnökkel és a román kormány más tagjaival szemben gyakorolt, és megígérte neki, hogy a kormány támogatja üzleti érdekeit, különösen a katonai és a hírszerzési területen.

A nyomozók azt is állítják, hogy Liviu Dragnea 2017 májusa és októbere között felhasználta politikai pártelnöki tisztségéből fakadó tekintélyét és befolyását Gheorghe Dimitrescu, valamint két másik személy ellen annak érdekében, hogy saját maga és pártja jogtalan előnyhöz jusson egy 100 ezer dollár értékű lobbiszolgáltatás révén.

A szolgáltatást állítólag egy amerikai cég nyújtotta azzal, hogy előkészítette és megszervezte Dragnea találkozóit magas rangú amerikai tisztségviselőkkel.

„A pénzt 2017 májusában fizették ki egy, a Brit Virgin-szigeteken székhellyel rendelkező offshore cég ciprusi bankszámláiról, amelyet a román üzletember két másik üzletemberrel együtt ellenőrzött”

– közölték az ügyészek. Dragnea cserében megígérte, hogy eléri: Dimitrescut Románia bonni főkonzuljának nevezzék ki, ami meg is történt. Liviu Dragneát jelenleg a rahovai börtönben tartják fogva, miután 2019 májusában három és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélték hivatali visszaélésre való felbujtás miatt a Teleorman megyei gyermekjogvédelmi igazgatóságnál történt fiktív alkalmazások ügyében.

(Fotó: facebook.com/Liviu Dragnea)

További híreink

Kiderült, miért mutatták ki újra a koronavírust azoknál, akik már felgyógyultak

Irányi Dániel

Társával együtt egy magyar tudós dolgozta ki a Pfizer vakcinájának elvét

Kemény János

Megtalálták a lezuhant pakisztáni utasszállító repülőgép feketedobozát

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen